Online scheiden, net zo zorgvuldig als een regulier traject

Scheiden is iets waar we het liever niet over hebben. Een verdrietige gebeurtenis die iedereen op zijn of haar eigen manier doet. Voor sommige mensen geldt  dat de relatie al een tijd afgesloten is,  anderen hebben wat langer de tijd nodig. De één doet het liever alleen, de ander heeft behoefte aan hulp van een hulpverlener of mensen die dichtbij staan. Tegenwoordig kun je ook online scheiden. Op deze manier zoek je eenvoudig online naar een goede mediator zonder daarbij rekening te hoeven houden met de fysieke afstand. Hoe werkt dat? En wat zijn de voor- en nadelen?

Voor- en nadelen van online scheiden

Het klinkt misschien een beetje gek, voordelen van online scheiden. Maar deze zijn er wel degelijk. Wij sommen ze voor je op:

  • Aantrekkelijk voor stellen die niet meer met elkaar door één deur kunnen
  • Aantrekkelijk voor stellen die ver bij elkaar vandaan wonen;
  • Hebben jij en jouw partner al samen al goede gesprekken gehad en willen jullie de scheiding snel achter de rug willen hebben? Ook dan kan online scheiden een goede oplossing zijn,

Online scheiden kent ook nadelen. Het nadeel van online scheiden is dat je geen fysiek contact hebt met je mediator. Een scheiding is een emotioneel proces. Voor veel mensen geldt dat zij behoefte hebben aan een fysiek gesprek. Scheiden via een videoscherm creëert meer afstand en is daarom niet voor iedereen weggelegd

Hoe werkt online scheiden?

Je krijgt een vragenlijst waarin verschillende onderwerpen worden aangehaald zoals: hebben jullie al nagedacht over een budgetplan? Is er al een alimentatieberekening gedaan? Als deze vragen zijn beantwoord, vindt er een online mediation plaats waarin de vragenlijst wordt besproken en een plan wordt gemaakt. Deze mediation sessie kan telefonisch, via videobellen of zelfs per e-mail plaatsvinden. Als de eerste afspraken gemaakt zijn, kunnen ze worden vastgesteld in een vaststellingsovereenkomst. Hierdoor staat alles vast en kan er een echtscheidingsverzoek gedaan worden bij de rechtbank. Ook de gemeente waarin je woont moet op de hoogte worden gebracht, dit doet de mediator voor je.
Een regulier scheidingstraject neemt veel tijd in beslag. Het kan voor stellen gemiddeld wel 12 weken duren voordat alles rond is. Dit komt omdat er vaak meerdere sessies nodig zijn om alle afspraken op papier te krijgen en ook nog eens 4 weken totdat de rechtbank uitspraak heeft gedaan.

Verschillende scheidingssituaties

Of online scheiden ook voor jullie geschikt is hangt af van de situatie waarin je zit. Hebben jullie goed met elkaar kunnen praten en al wat afspraken gemaakt? Dan zal het een stuk sneller en soepeler verlopen. Zit er nog veel pijn bij één van de twee, dan kan het zijn dat het proces stroever verloopt en er meerdere sessies nodig zijn om alles op papier te krijgen. Soms ontstaat er dan alsnog de behoefte om fysiek af te spreken, omdat het voor de meesten toch prettiger werkt. Het is allemaal mogelijk. Als er kinderen in het spel zijn, is er een andere aanpak nodig dan wanneer dit niet het geval is. Als ouder wil je dat het kind, nog klein of al volwassen, zo min mogelijk lijdt onder de scheiding. Ook hier is eventueel extra begeleiding voor.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!