Spirulina – van de zee naar je keukenkastje
Spirulina is een voedingssupplement dat in Nederland snel meer populariteit aan het vergaren is. Ze zijn verkrijgbaar als poeder of als tablet en laten zich kenmerken door de opvallende en natuurlijke groene kleur. Deze kleur is afkomstig van de bron van het product: blauwgroene cyanobacterien. Deze bacteriën worden ook veelal als blauwalg omschreven. Dit roept bij veel mensen meteen een negatieve associatie op – blauwalg is immers giftig. De bacterie die tot spirulina wordt vervaardigd dat echter niet. De bacterieën worden van nature vooral gevonden in Mexico, Centraal-Afrika of Oost-Azië, maar tegenwoordig wordt de meeste spirulina gekweekt in speciale buitentanks.
Geschiedenis
Hoewel het eerste onderzoek naar het kweken en gebruiken van Spirulina pas in de jaren ‘70 van de vorige eeuw op gang kwam is het al eeuwenlang een voedingsbron voor verschillende volkeren. De Azteken gebruikten het tot de zestiende eeuw als bron voor voedsel. In het toenmalig Texcocomeer, waar nu Mexico-Stad ligt, was de bacterie in grote getalen aanwezig. Het werd later ook aangetroffen in Afrika, waar een stam in Tsjaad het gebruikte. Wetenschappers kwamen er in 1964 achter dat Spirulina als bestanddeel voor voedsel werd gebruikt, waarna verder onderzoek volgde.
Gebruik
Spirulina wordt tegenwoordig vooral als voedingssupplement gebruikt, maar de bacterie is zeer veelzijdig en wordt op meerdere fronten gebruikt. Naast dat mensen het als poeder of tablet kunnen slikken, kan het ook worden gebruikt als voeding voor verschillende diersoorten. Zo blijkt dat kippen, konijnen en varkens het kunnen eten, maar het is ook bewezen als voedingsmiddel voor een groot aantal vissen, waaronder aquariumsoorten. Opmerkelijk is ook dat zowel NASA als de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) onderzoek hebben gedaan om spirulina te gebruiken als een van de voornaamste voedselbronnen voor astronauten tijdens lange ruimtevaartmissies.
Voordelen
Net als met andere gelijksoortige voedingssupplementen zijn het effect en de voordelen van spirulina nog niet onomstotelijk vastgesteld. Toch heeft het wel degelijk voordelen. Spirulina is rijk aan vitaminen, essentiële aminozuren en vetzuren, omega 3-vetzuren en allerlei mineralen. Bovendien heeft het een hoog eiwitgehalte. Ook heeft het een leverbeschermende werking en draagt het bij aan de bescherming tegen diabetische nierschade. Spirulina is ook rijk aan bladgroen, waardoor het een ontgiftende werking heeft. Er wordt ook beweerd dat het helpt met het verminderen van klachten bij allergische neusklachten. Verder wordt het ook gelinkt aan het bestrijden van vermoeidheid, afbreken van slechte cholesterol, gewichtsverlies en soepele gewrichten.
Kopen
Je kunt Spirulina tegenwoordig bij een groot aantal webshops kopen. Spirulina tabletten zijn de meest voorkomende variant. Bij deze tabletten neem je een of twee keer per dag twee tot zes tabletten in met water. Het advies is om dit bij voorkeur een half uur voor een maaltijd te doen, in combinatie met een groot glas water. Een alternatief, verkrijgbaar bij veel webshops waaronder Spiruella, is spirulinapoeder. Dit poeder is nog veelzijdiger dan de tabletten. Je kunt het bijvoorbeeld mengen in shakes, smoothies, yoghurt, een glas water of zelfs je pannenkoekenbeslag.