Trend die bijdraagt aan een betere gezondheid

Zoals elk jaar zijn er ook dit jaar weer rages die de interieurmarkt domineren. In 2023 is een terugkerende trend ‘bohemian’, een stijl waarin alles mag en niks moet. De karakteristieken zijn vrolijkheid, ontspanning, laidback boven materialisme. Deze stijl is erg spiritueel en natuurlijk van aard. Met als kern: less is more. Het gebruik van neutrale aardse tonen zoals beige en bruin, en de toepassing van planten zijn de twee voornaamste aspecten van deze stijl.

Deze stijl belichaamt het tegenovergestelde van de manier waarop er tegenwoordig wordt geleefd. In onze huidige levensstijl is menig man enkel bezig met de turbulente economie en technologie. Waarbij beiden een negatief effect op onze gezondheid hebben. Acht op de negen volwassen Nederlanders ervaart namelijk stress. Gezien de triggers van deze stress onvermijdbaar zijn in ons dagelijks leven, is de enige keus om deze te nuanceren door bijvoorbeeld een woonruimte die bohemian is. Met voldoende planten, dus. Planten hebben meerdere voordelen voor het verbeteren van onze (mentale) gezondheid.

Het plaatsen van planten, bloemen of bomen in uw woning zorgen allereerst voor een betere luchtkwaliteit. Er is bepaald groen dat luchtzuiverende eigenschappen heeft. Dat zijn onder andere CO², stikstof, water en voedingsstoffen die via de wortels worden opgenomen. In de bladeren van deze plant zitten huidmondjes waardoor de plant kan ademen en slechte stoffen kan omzetten in goede. Zo neemt de plant CO² uit de lucht op en zet deze via een chemisch proces om in zuurstof en suikers. Dit zorgt voor meer concentratie en heeft een ratio stimulerend effect. Een vleesetende plant kopen is hierbij een uitstekende keuze. De vleesetende plant zuivert de lucht en lokt daarbij ook vliegen met z’n nectar om ze vervolgens op te eten!

De groene kleur signaleert veiligheid en geluk. Dit is een stressverminderende kleur en stimuleert hiermee de gezondheid. Deze kleur wordt in het onderbewuste gelinkt aan de natuur, wat een positief effect op de gezondheid van mensen heeft. Groen draagt daarbij ook nog eens bij aan het lees vermogen. Door groen in de buurt te hebben zult u sneller door de boeken heen gaan. Als leesfanaat is mini cactussen kopen voor in de leeshoek wellicht interessant. Dit is vaak een wat praktischere plant om te onderhouden om in kleine(re) ruimtes te plaatsen.

Planten hebben vaak ook een ontspannende geur. Zoals bovenstaand al vermeld zuiveren bepaalde planten de lucht. De eigenschappen die dit proces tot stand brengen zorgen daarbij voor een aangename geur.

De organische aard en het uiterlijk van groen zorgt ervoor dat ons onderbewuste automatisch een associatie met het onderbewuste maakt. De hersenen sturen direct een signaal naar het lichaam dat het zich in de natuur bevindt. Onze aard als mensen ligt in de natuur. Dat is de reden dan ons lichaam automatisch zen wordt rondom planten.

Het plaatsen van planten heeft dus allerlei voordelen. Naast de voordelen voor uw lichaam, is het ook een opfleur voor de woning. Deze zal er na enkele planten in glazen pot gezelliger en comfortabeler uitzien.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!