Tips voor mannen in de overgang
Bij het woord overgang denken de meeste mensen automatisch aan een oververhitte en tikkeltje prikkelbare vrouw. Toch is dat niet terecht, want ook mannen komen zo rond hun vijftigste wel degelijk in een soort overgang terecht. De klachten die met deze overgang gepaard gaan zijn echter vaak veel subtieler en hebben bovendien minder te maken met heftige hormonale schommelingen, al hebben veel mannen rond die leeftijd wel een lager testosteron gehalte. Maar de overgang bij mannen zorgt er niet voor dat zij, zoals vrouwen, onvruchtbaar worden. Wel kan het voor allerlei andere ongemakken zorgen die je leven behoorlijk kunnen frustreren.
Het woord overgang is taboe
Vrouwen beginnen vaak al te steigeren zodra het woord overgang valt, maar bij de mannen is dit woord helemaal taboe. Vaak wordt er dan ook verwezen naar deze transitieperiode als de ‘penopauze’, ‘andropauze’ of een ‘midlifecrisis. Hoewel het dus niet exact hetzelfde is als de menopauze zijn de overgang symptomen bij mannen zeker wel vergelijkbaar met die van vrouwen. Denk bijvoorbeeld aan stemmingswisselingen en prikkelbaarheid, maar ook aan gewichtstoename in de vorm van die kenmerkende bolle buik of de zogenaamde ‘man boobs’. Ook verlies van libido, slaapproblemen en depressie kunnen passen bij deze periode.
Praat erover
Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar doorgaans zijn mannen in vergelijking tot vrouwen nogal gesloten als het over hun gezondheid en het verouderingsproces gaat. Vaak vertellen zij hun partner pas dat er iets scheelt als het eigenlijk al langere tijd speelt en een probleem is geworden. En hoewel sommige fysieke ontwikkelingen gewoon bij het ouder worden horen, kan het wel van belang zijn om tijdig aan de bel te trekken als het niet goed gaat. Dat geldt voor lichamelijke klachten zoals verlies van libido of problemen met plassen, wat kan wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen, maar ook voor psychische klachten.
Zorg voor een gezonde leefstijl
Veel overgangsklachten bij mannen kunnen verbeteren door te zorgen voor een gezonde leefstijl. Zo voorkom je ongewenste gewichtstoename door een gezond en gevarieerd dieet en door je wekelijks minstens drie uur flink in het zweet te werken. Sporten is bovendien niet alleen goed voor je lijf en gezondheid maar zorgt er ook voor dat je psychisch lekkerder in je vel zit. Stoppen met roken en minder drinken is natuurlijk altijd een goed idee, maar helemaal wanneer je last hebt van klachten die passen bij de overgang is dit aan te bevelen.
Durf hulp te vragen
Nog zoiets wat de meeste mannen niet makkelijk afgaat; hulp vragen. Of dat nou is wanneer hun auto kuren vertoont, of wanneer ze zelf niet zo lekker in hun vel zitten. Toch kan een deskundige blik en een paar handige handvaten erg helpen tijdens deze turbulente levensfase, want er gebeurt nogal wat zo in het midden van je leven. Je krijgt te maken met ouders die hulpbehoevend worden of overlijden, je bent ineens weer alleen met je partner nadat de kinderen het huis uit zijn gegaan en moet elkaar weer opnieuw leren kennen, of komt er misschien wel achter dat je dat eigenlijk niet wilt. Of je twijfelt na al die jaren ineens aan je carrière en overweegt totaal iets anders te gaan doen. Kortom, het leven kabbelt niet rustig voort tijdens de penopauze. In plaats van halsoverkop een beslissing te nemen die je leven nog meer op zijn kop zet, kan het heel goed zijn om eens met een professional te praten die het van een afstandje kan bekijken.