Afvallen tijdens de overgang doe je zo
Gewichtstoename is een van die dingen waar vrouwen zich vaak druk over maken wanneer zij de overgang leeftijd steeds dichter naderen. Met alle veranderingen in je lijf tijdens de menopauze lijkt het ook haast onvermijdelijk dat de kilo’s er aan vliegen. En hoewel je er inderdaad niet omheen kunt dat je lichaam verandert als je ouder wordt en je in de overgang terecht komt, is gewichtstoename helemaal niet voor elke vrouw onontkoombaar. Wanneer je het goed aanpakt kun je zelfs tijdens de overgang afvallen. Dat doe je met onderstaande tips.
Blijf niet zitten
Het is misschien een open deur, maar wanneer je wilt afvallen tijdens de overgang moet je meer calorieën verbranden dan je eet. Als we wat ouder worden zijn we vaak geneigd om minder actief te worden. En hoewel dit op zich niet zo erg is, is het wel belangrijk dat je in beweging blijft. Dat betekent echt niet dat je elke dag aan de gewichten moet hangen in de sportschool. Maar wel dat je elke week minsten 2 á drie uur flink actief bezig bent. Of je dit nu doet door te joggen, door hard in de tuin aan het werk te gaan of een Zumba of yoga les te volgen maakt eigenlijk niet uit. Als je er maar voor zorgt dat je niet alleen tijdens het nachtelijk zweten doorweekt bent, maar ook tijdens het bewegen. Maak het jezelf bovendien niet te gemakkelijk. Als je er fysiek toe in staat bent ga dan met de trap in plaats van de lift, laat de auto wat vaker staan voor die kortere stukjes en maak lange wandelingen met de hond in plaats van een klein blokje om.
Wees een slimme eter
Gewichtstoename is een van die vervelende overgangsklachten waar je tijdens de menopauze mee te maken kunt krijgen, maar het is wel een klacht waar je zelf ook flink invloed op kunt hebben door slimme en gezonde keuzes te maken. Met name als het gaat over voeding. Gezonde en gevarieerde voeding is natuurlijk altijd belangrijk, maar vooral tijdens de overgang wordt dit nog belangrijker als je die extra kilo’s wilt vermijden. Laat de voedingsmiddelen met snelle koolhydraten en veel suikers het liefst zoveel mogelijk staan en kies voor natuurlijke producten zoals vette vis, ei of avocado. Drink je koffie of thee het liefst zwart, of vervang anders je suiker door suikervrije zoetjes of honing. En wanneer je in de overgang zit is het ook goed om te onthouden dat de overheersende kleur op je bord groen hoort te zijn. Eet lekker veel groente om een vol gevoel te krijgen en toch gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen; denk aan prei, spruitjes, broccoli, boerenkool en spinazie. Liever een groen glas? Gooi dan lekker veel groente en fruit in de blender voor een groene smoothie!
Blijf lekker zen
Je hebt het natuurlijk niet altijd helemaal zelf in de hand, maar als het even kan, zorg er dan voor dat je zo min mogelijk stress hebt. Stresshormonen hebben namelijk invloed op je bloedsuikerspiegel en kunnen er voor zorgen dat zin krijgt in zoete dingen, zoals chocolade. Veel chocolade. En dat wil je natuurlijk niet. Dus hoewel je geen invloed hebt op alle stressvolle dingen in je leven kun jij er wel voor kiezen hoe jij daar mee omgaat. Probeer je vooral te richten op het hier en nu, blijf ontspannen en accepteer zaken waar je geen invloed op hebt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar oefening baart kunst. Ook kunnen ademhalingsoefeningen, yoga en meditatie je hierbij helpen. Maar ook selfcare zoals een massage of een schoonheidsbehandeling kunnen hieraan bijdragen. Met een beetje lief zijn voor jezelf (en anderen) kom je al een heel eind.