Tips om te kunnen sporten met een borstprothese

Het verliezen van een borst als gevolg van borstkanker of andere medische redenen kan een grote impact hebben op het zelfvertrouwen en het lichaamsbeeld van vrouwen. De meeste vrouwen kiezen er dan ook voor om een prothese te dragen, zodat de kleding wel comfortabel zit. Gelukkig betekent het dragen van een borstprothese niet dat je moet stoppen met sporten of een actieve levensstijl moet opgeven. Met de juiste aanpassingen en een beetje extra zorg is het mogelijk om te blijven genieten van sport en lichaamsbeweging. Om ervoor te zorgen dat je prothese tijdens het sporten goed blijft zitten, is het dragen van een sport bh een goede oplossing. Omdat we daarnaast natuurlijk nog een aantal tips voor je hebben, is dit artikel zeker de moeite waard om te lezen.

Ga ik gesprek met een specialist

Niet alleen heeft een amputatie een enorme mentale weerslag op je gesteldheid, maar ook lichamelijk heb je te maken met verschillende ongemakken. Het is daarom dus ook aan te raden om voor je wilt beginnen met sporten, eerst het gesprek aan te gaan met een specialist. Deze kan je helpen met bijvoorbeeld een geschikte prothese bh, zodat je zelfvertrouwen voor de operatie weer helemaal terug hebt. Daarnaast is het ook van belang dat de wond goed is geheeld en je het litteken in de gaten houdt, zodat dit niet begint te irriteren.

Kies een goede sport bh

Voor vrouwen is een sport bh ontzettend belangrijk om te dragen tijdens het sporten. Kies een sportbeha die voldoende ondersteuning biedt en comfortabel zit. Er zijn speciale sportbeha’s verkrijgbaar die zijn ontworpen voor vrouwen met een borstprothese en die extra bescherming en ondersteuning bieden. Wat vooral belangrijk is, is dat de bh je borsten op de plek houdt en ervoor zorgt dat het grootste deel van de op- en neerwaartse bewegingen worden opgevangen door je bh. Het is natuurlijk een drama wanneer de bh niet strak genoeg zit en je in het ergste geval je prothese verliest onder het hardlopen of fietsen.

Pas je workout aan

Sommige sporten kunnen soms voor vrouwen met een borstprothese te gevaarlijk zijn. Overweeg om sporten met veel impact, zoals hardlopen, te vervangen door low-impact activiteiten zoals zwemmen, wandelen of fietsen. Deze sporten verminderen de belasting op de borstprothese en zorgen voor een comfortabelere workout. Vooral wanneer je nog niet zo heel lang geleden bent geholpen, is het belangrijk hier serieus rekening mee te houden. Twijfel je welke workouts het meest geschikt zijn voor je, dan is het aan te raden een

personal coach in te schakelen, zodat jullie samen een plan kunnen maken om toch lekker te kunnen bewegen.

Luister naar je lichaam

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en je grenzen te respecteren tijdens het sporten. Als je pijn, ongemak of irritatie ervaart, stop dan meteen en raadpleeg een arts. Het kan namelijk nodig zijn om aanpassingen te maken aan je prothese of je workouts, om geen verdere hinder te ondervinden tijdens het sporten.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!