Tips om meer groente te eten
Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 200 gram fruit en 250 gram groente te eten. Het grootste deel van de bevolking komt bij lange na niet aan de geadviseerde hoeveelheid groente. Het probleem is dat 250 gram groente erg veel is om in één keer op te eten. Met een dergelijke hoeveelheid groente ligt je bord vol met groente en is er nauwelijks meer plaats voor iets anders. De oplossing is om ook op andere momenten groenten eten. In dit artikel geven we je een aantal tips waarmee je meer groente in je eetschema kunt opnemen.
Tip 1: doe rauwkost op brood
Veel mensen eten traditiegetrouw brood als ontbijt. Het is lekker om op je boterham met kaas wat rauwkost te doen. Zo kan je wat plakjes tomaat op je boterham met kaas doen. Of wat blaadjes sla. Of komkommer of tuinkers. Het is ook lekker om wat rauwkost te doen op een boterham met vleeswaren zoals kipfilet. Het zou zelfs op een boterham met pindakaas kunnen.
Tip 2: maak een boerenomelet
Veel mensen eten graag eieren. Ze zijn lekker en vullen je goed. Ze zijn gezond. Ze leveren het lichaam alle essentiële aminozuren en ze zijn rijk aan vitamines en mineralen. Het zijn de in vetoplosbare vitaminen die in eieren zitten en een belangrijke rol voor onze gezondheid hebben. Door de eieren te bereiden als boerenomelet kan je je groente-inname verhogen. Zo kan je door een boerenomelet wat prei, ui, paprika of bladgroenten doen.
Tip 3: drink groentesap
Veel mensen drinken vruchtensap om aan hun dagelijkse dosis vitaminen en mineralen te komen. Het nadeel van vruchtensap is echter dat deze veel suikers bevatten. Ze hebben een behoorlijk heftig effect op de bloedsuikerspiegel. Dit is ongunstig voor mensen met diabetes maar ook voor iedereen die graag zo lang mogelijk gezond wilt blijven. Grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel verhogen op termijn het risico op chronische ziekten.
Groentesap is het gezondere alternatief voor vruchtensap. Groentesap is nog rijker aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen dan vruchtensap. Zonder het nadeel van de hoge concentratie aan vruchtensuikers. Groentesap bevat van nature nauwelijks natuurlijke suikers. Normaal gesproken ligt de hoeveelheid suiker in groentesap op minder dan 1 gram per 100 ml.
Groentesap maak je door groente in de slowjuicer uit te persen. De slowjuicer perst langzaam het vocht uit de groente. Hierbij komt geen wrijvingswarmte vrij; dit is gunstig want hierdoor blijven de vitamines beter bewaard. Vitamines en antioxidanten beschadigen door verhitting.
Een voordeel van groentesap is dat het makkelijk en snel op te drinken is. Zelfs als je een drukke agenda hebt is het nog mogelijk om tussendoor even een glas groentesap op te drinken. Het maken van groentesap is wel tijdrovend. Maar daar is ook een oplossing voor; je kunt groentesap online bestellen. Een voordeel hiervan is dat je dan een groentesap krijgt die is gemaakt voor meerdere soorten groenten en ook lekker is. De leveranciers van groentesappen stellen hun recepten dusdanig samen dat de sapjes ook lekker zijn. Ze zijn er immers bij gebaat dat je het vaker zult bestellen. Groentesappen kan je online bestellen bij groentesapbedrijven zoals Frecious, Dr. Veggie, Happy Juicy en Zuss & Sap. Al deze leverancier bezorgen de groentesappen ingevroren zodat ze lang vers te houden zijn.
Tip 4: groene smoothies
Groene smoothies zijn de manier om aan je dagelijkse aanbevolen hoeveel groente én fruit te komen. Groene smoothie worden gemaakt door een groene bladgroente met wat fruit te blenden in de blender. In tegenstelling tot groentesap blijven bij groene smoothies de vezels wel bewaard. Deze vezels zorgen ervoor dat de suikers uit het fruit vertraagd door het lichaam worden opgenomen. Ze vormen op de wand van de dunne darm een soort gelachtige laag waar de glucose door heen moet voordat deze in de bloedbaan kan komen. Hiermee wordt de piek in de bloedsuikerspiegel voorkomen en komt de glucose meer geleidelijk in het bloed.
Groene smoothies maak je het beste zelf met een blender. Dit is binnen 5 minuutjes gedaan en een blender is makkelijk schoon te houden door deze na gebruik gelijk, onder de kraan, af te spoelen.
Tip 5: eet vaker een salade
Een goede manier om de hoeveelheid groente op te hogen is door een salade als lunch te eten, in plaats van brood. Een salade maak je door sla te mengen met iets wat hartig is, iets wat zoet is en iets wat knapperig is. Naast sla kan je in een salade nog andere soorten rauwkost doen en fruit. Rauwkostsoorten die je in een salade kunt doen zijn tomaat, komkommer, paprika en wortel. Allerlei soorten fruit lenen zich goed om in een salade verwerkt te worden. Dit geeft de salade iets zoets mee. In plaats van fruit kan je ook gedroogd fruit in de salade doen; krenten, rozijnen, vijgen of dadels bijvoorbeeld.
Om je maag goed te vullen is het lekker om een eiwitbron in de salade te verwerken. Zo kan je stukjes gekookt ei, noten of kaas in de salade verwerken.
Tip 6: eet groentesoep als lunch
In de wintermaanden is het lekker om de boterhammen van de lunch te vervangen door een groentesoep. Een groentesoep kan je kant-en-klaar kopen. De biologische groentesoepen hebben het grootste aandeel groente in zich verwerkt. Zo heb je tomatensoep, courgettesoep, pompoensoep en broccolisoep. Door steeds af te wisselen met het soort groentesoep krijg je verschillende soorten vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen binnen.
Tip 7: eet rauwkost als tussendoortje
Rauwkost kan je makkelijk meenemen naar kantoor waar je het als tussendoortje kunt eten. Het bevat nauwelijks calorieën maar de vezels in rauwkost zorgen er wel voor dat je maag wordt gevuld.