Slaap jij slecht tijdens volle maan? Dit is de reden daarvan

Volle maanHeb je een vreemd patroon in je slaapgewoonten opgemerkt? Word je slaperig en moe wakker tijdens volle maan? Zijn je dromen levendig tijdens deze periode? Als je deze vragen met ja hebt beantwoord, dan heb je misschien last van wat bekend staat als het “maan-fase-effect”.

Het maanfase-effect is wanneer iemands slaappatroon verandert tijdens bepaalde fasen van de maan. Hoewel stress kan bijdragen aan slaapproblemen ‘s nachts, zijn er ook andere factoren die dit beïnvloeden. Hier volgen een aantal voorbeelden.

Een toename van stresshormonen

Wanneer het volle maan is, is er een toename van stresshormonen. Cortisol en testosteron zijn twee van de belangrijkste stresshormonen die slapeloosheid en een slechte slaapkwaliteit veroorzaken. Deze beide hormonen zijn ook gekoppeld aan slaap. Testosteron wordt ook in verband gebracht met stress, waardoor de kwaliteit van de slaap kan verminderen. Van oestrogeen is aangetoond dat het de melatoninespiegel verhoogt en de cortisolspiegel verlaagt. Dit kan helpen om je slaapkwaliteit te verbeteren wanneer het volle maan is.

De relatie tussen de zon en het bijbehorende circadiane ritme (jouw interne klok) kan invloed hebben op hoe goed je slaapt tijdens deze periode, omdat het dagelijkse ritmes regelt zoals de lichaamstemperatuur regulering en hormoon secretie die onze stemmingen beïnvloedt gedurende de dag. Als je je dus humeurig of prikkelbaar voelt tijdens deze periode, maak je er dan niet te veel zorgen om, want het kan gewoon te wijten zijn aan verhoogde cortisol niveaus.

Stress veroorzaakt geen slaapproblemen, maar maakt ze erger

Stress is een reële factor in het leven van veel mensen, en het kan zeker invloed hebben op je slaap. Wat de meeste mensen zich niet realiseren, is dat wanneer je gestrest bent over iets en probeert in slaap te vallen, de stress zelf het moeilijker voor je kan maken om dat te doen. Dit betekent dat als je op dit moment te maken hebt met stressvolle situaties in je leven, deze problemen waarschijnlijk meer veroorzaken dan alleen algemene slapeloosheid; ze kunnen het probleem regelmatig erger maken.

Het goede nieuws is dat er manieren zijn om stressniveaus te helpen beheersen en ‘s nachts beter te slapen, zelfs als dingen niet goed gaan (zoals het gebruik van meditatie-apps of het beoefenen van mindfulness). Al deze strategieën zullen enige tijd nodig hebben voordat ze beginnen te werken – maar als ze eenmaal hun vruchten beginnen af te werpen, zal er geen twijfel meer bestaan over de vraag of ze je levenskwaliteit al dan niet hebben verbeterd.

Online kaartleggen tijdens de volle maan

De volle maan is een krachtige tijd om dingen te doen die je graag tot bloei wilt zien komen. Je kunt de volle maan in je voordeel gebruiken door er op te anticiperen, en dan die dingen te doen om teweeg te brengen wat je wilt in je leven.

Een van de meest populaire manieren is door middel van tarot kaartleggen. Tarotkaarten zijn een geweldige manier om ons te helpen in contact te komen met onze intuïtie en innerlijke stem – iets wat altijd al hoog aangeschreven staat door holistische genezers. De reden waarom ze zo effectief zijn, is omdat ze ons helpen ons onderbewustzijn aan te boren, waar al onze gedachten, gevoelens, intuïties en beslissingen worden opgeslagen. Ze geven ons ook toegang tot ervaringen uit het verleden die ons gevormd kunnen hebben tot wie we nu zijn (dus als je altijd het gevoel hebt gehad dat er iets ontbrak in je leven, maar je kon er niet helemaal achter komen wat het was – is dit een uitstekende manier om erachter te komen!).

https://www.pexels.com/nl-nl/foto/volle-maan-illustratie-861443/

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!