Met deze tips kun je ook op vakantie gezond eten

Een vakantie is een tijd om te ontspannen, te vieren, te verjongen, nieuwe plaatsen te zien en nieuwe dingen te proberen. Maar, als je op dieet bent kan dit natuurlijk wel vervelend zijn. Tijdens een rondreis door Bora Bora zul je je bijvoorbeeld niet altijd aan de regels houden, maar alsnog is het wel van belang om gezond te blijven eten. Ook tijdens je vakantie dus. Gelukkig hoeft dat helemaal niet zo moeilijk te zijn, wat zeker het geval is als je gebruik maakt van de onderstaande tips. 

Een traktatie per dag

Hoe laat je aardbeiencrêpes met room aan je voorbij gaan als je in Parijs bent? Hoe slaag je erin om op vakantie te gaan in Maui, Hawaii zonder ananas-cheesecake te proeven? Hoe kun je het weerstaan ​​om met de kinderen bij Dairy Queen te stoppen en een in chocolade gedompelde Frosty te eten? Het antwoord op deze vragen is dat je dat simpelweg niet kunt doen. Probeer daarom je traktaties tot één per dag te houden. Kies vervolgens voor de rest van de dag voor gezonde opties, wat dan wel echt van belang is.

Gezonde keuzes op menu

Maak waar mogelijk gezonde keuzes die je aanspreken bij fastfood en restaurants tijdens je vakantie in Tahiti. Waarom is het belangrijk om alleen gezondere keuzes te bestellen als ze je aanspreken? Want als ze dat niet doen, zul je het gevoel hebben dat je jezelf berooft en dan ga je het jezelf kwalijk nemen dat je toch niet voor het ongezonde voedsel hebt gekozen. Soms kun je een fastfood- of restaurantkeuze meteen beter maken door het te bestellen met een andere smaakmaker of saus. Dijon mosterd is bijvoorbeeld beter dan mayonaise, terwijl marinarasaus weer beter is dan witte saus.

Loop zoveel mogelijk

Eigenlijk hoef je je tijdens je vakantie helemaal geen voedsel te ontzeggen. Hierdoor kun je optimaal genieten van een keuken die je aan het ontdekken bent. Desondanks kan dit er wel voor zorgen dat je wat kilo’s aankomt, maar gelukkig kun je dit voorkomen door zoveel mogelijk te lopen. In principe doe je dit al veel op een dag tijdens een rondreis doordat je bezienswaardigheden bezoekt. Daarnaast zou je bijvoorbeeld ook elke dag na het diner een wandeling kunnen maken door een bos of park, terwijl het ook nog eens een goed idee is om elke ochtend een duik te nemen in het zwembad van het hotel.

Drink veel water

Naast het lopen is het ook van belang dat je elke dag genoeg water drinkt, wat je eigenlijk ook moet doen als je niet op vakantie bent. Door je dagelijkse waterbehoefte te drinken zul je ervoor zorgen dat je je lichaam goed draaiende houdt, waardoor je optimaal kunt genieten van je reis. Reizen kan je uitdrogen, wat ook geldt voor meer in de zon zijn dan je lichaam gewend is. Als je kunt, vul dan je auto, rugzak of hotelkamer met ijskoude flessen water. Neem echt altijd en overal water mee.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!