Een hond in huis is gezond!

Denk jij dat een hond alleen maar gezellig is maar verder lastig en rommelig? Dan heb je het mis. Een hond is namelijk heel gezond voor je. En niet alleen omdat je dan gaat wandelen.

Ook mensen die denken dat een hond en/of hondenharen vies zijn, hebben niet helemaal gelijk. Natuurlijk wil je zo min mogelijk stof en dus ook hondenharen in je huis. Maar een hond zorgt er tegelijk voor dat je veel weerbaarder wordt. Wil je wel wat weerbaarheid maar geen haren in huis? Dan kies je gewoon voor een Labradoodle. Deze kruising van een poedel en een labrador Retriever heeft mooie krullen die niet verharen.

Buitenlucht

Met een hond in huis krijg je meer buitenlucht want of het nu regent of de zon schijnt, je hond moet gewoon echt naar buiten. En niet één keer, maar meerdere keren per dag. Daardoor heb je een goede stok achter de deur om ook even frisse lucht te happen. Heb je een grotere hond dan is het belangrijk dat die genoeg beweging krijgt. En dat is uiteraard niet alleen gezond voor de hond maar ook voor jou en/of je gezinsleden.

Sociaal

Naast beweging zorgt wandelen met je hond bijna altijd ook voor meer contact. Vaak ga je op ongeveer dezelfde tijden je hond uitlaten. Zeker als je een Australische Herder hebt want die is erg gehecht aan een wandel, eet en slaapritme. Op die momenten kom je dus regelmatig dezelfde mensen tegen. Die of ook met de hond of alleen een blokje omlopen. En het gekke is dat mensen met honden vaker aangesproken worden. Omdat je hond er zo schattig uitziet, iets eigenwijs doet of omdat je samen met andere hondeneigenaren vaak bij het (honden)veldje staat terwijl je hond met andere honden aan het spelen is.

Maar wist je dat bijna iedereen ook praat tegen zijn hond. En wist je ook dat het feit dat je voor een hond moet zorgen, eten te geven, uitlaten maar ook liefde te geven je ongemerkt een doel geeft. Dat doel en het ‘niet gemist kunnen worden’ zorgt er ook voor dat we beter voor onszelf zorgen en ons gelukkiger voelen.

Stres verlagen door aaien

De meeste honden vinden het heerlijk om geaaid te worden. Maar wist je dat dat niet alleen fijn is voor de hond maar ook voor jou? Aaien is rustgevend en stres verlagend. Geen enkele reden dus om het niet te doen. Zeker als je een Pomeriaan hebt, dan kun je eigenlijk niet anders. Dit kleine lieve en aanhankelijke hondje is net een bolletje pluizige wol.

Opvoedkundig verantwoord

Je snapt dat al deze goede effecten niet alleen goed zijn voor jou maar ook voor je kinderen. Daar komt nog bij dat honden meestal trouwe vrienden zijn waar je kindje ook nog alles tegen kan vertellen. En dat is nog meer safe dan een dagboek dat gevonden kan worden. Daarom is voor kinderen die iets moeilijks meemaken in hun leven, het makkelijker te verwerken als ze een hond (of ander aaibaar huisdier) hebben.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!