Tips voor een gezonde avondmaaltijd

Tips voor een gezonde avondmaaltijd

Een gezonde avondmaaltijd is beslist niet moeilijk om te bereiden. Richt je op de schijf van vijf en profiteer van de vele mogelijkheden. Een goede keuze voor gezond avondeten bestaat uit de volgende bestanddelen:

  • Veel groente
  • Aardappelen, volkoren producten
  • Vlees, vis of peulvruchten
  • Vloeibaar vet voor de bereiding
  • Een gezond drankje
  • Eventueel een toetje van fruit of yoghurt

1. Groente

De keuze aan groente is enorm en het ziet er ook smakelijk uit als je diverse soorten groente kiest. In groente zitten zeer belangrijke voedingsstoffen en ook vezels. Wist je dat jouw spijsverteringssysteem een verzadigingshormoon afgeeft als dat bezig is met de verwerking van je maaltijd? Bij fastfood duurt dat niet lang omdat er geen vezels inzitten. Met veel groente duurt het langer voordat je weer trek hebt.

2. Aardappelen en volkoren producten
Ons lichaam heeft uiteraard ook koolhydraten nodig en daarvoor zijn aardappelen een goede keuze. Hou jij niet zo van gekookte piepers (dat geldt voor veel Nederlanders) kies dan een voor volkoren pasta of volkoren rijst. Dat zijn ook producten waar je lichaam wat aan heeft.

3. Vlees, vis en peulvruchten
Niemand wil jou je biefstukje afnemen, maar er zijn zoveel andere opties voor de avondmaaltijd. Wit vlees (kip of kalkoen) is beter voor je en ook lekker. Iedere dag vlees is beslist niet nodig. Je kan immers ook voor veel soorten vis kiezen. Ook een avondmaaltijd zonder vlees of vis is geen slecht idee. Peulvruchten zijn goede vervangers.

4. Vloeibaar vet voor de bereiding
Indien je een gezonde maaltijd wilt maken voor de avond, gebruik dan altijd vloeibaar vet. Je kan diverse producten kopen voor bakken en braden die vloeibaar zijn. Vergeet recepten waarin staat dat je boter of margarine moet gebruiken voor het bereiden van de warme maaltijd. Vaste vetten zitten vol met verzadigde vetten. Dat geldt niet voor vloeibaar vet.

5. Drankje bij het eten
Ook in ons land wordt het steeds meer gebruikelijk om een glas wijn of bijvoorbeeld een biertje bij het avondeten te nemen. Het is ook een goed idee om iets bij de maaltijd te drinken. Maar denk daarbij ook eens aan water. Dat mag best ook zo uit de kraan komen. Zet gewoon een mooie karaf met koud water op de tafel dan kan ieder zich naar behoefte zelf bedienen.

6. Toetje van fruit of yoghurt
Als je bij het avondeten van gezonde voeding hebt genoten, kies dan voor een goede afsluiting. Fruit of yoghurt of een combinatie daarvan vormen een lekker toetje en passen in een gezonde levensstijl.

Extra tips
Eet langzaam. Waarschijnlijk weet je wel dat goed gekauwd voedsel beter en meer efficiënt kan worden verwerkt. Maar wist je ook dat jouw vetweefsel een verzadigingshormoon kan gaan maken. Dat gebeurt echter pas als je 20 minuten aan het eten bent. Leg daarom gerust af en toe je bestek een paar minuten neer. Zo geniet je meer van je eten en ben je eerder verzadigd.
Hou je van sausjes? In producten die bewerkt zijn, zitten vaak stoffen niet minder goed zijn voor je zoals veel zout of andere smaakversterkers. Zelf sausjes maken is niet echt moeilijk en je kan ze dan op jouw smaak afstemmen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!