Tips bij spastische darmklachten

Tips bij spastische darmklachten

Je bent vast niet de enige met het prikkelbare darm syndroom, want naar schatting heeft ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking er last van. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat je hier in het dagelijks leven veel last van kan hebben. Daarom leggen we je in deze blog graag uit wat je het beste kan doen of juist niet.

Verminder je stress

De maag en darmen zijn gevoelige organen die reageren op prikkels van zowel je voeding als wel je spanning en emoties. Stress bevordert de buikpijn, neem daarom voldoende rust. Maak een wandeling, lees een boek of ga voor een heerlijke massage m.b.v. de massage toestellen. Ook in lastige gevallen kan het helpen om even afleiding te zoeken of even te gaan fietsen om je hoofd leeg te maken.

Beweeg voldoende

Een goede manier om stress te beperken is door simpelweg te gaan sporten. Het heeft een positieve werking, vooral als je voldoende drinkt. Je blijft gehydrateerd en bent goed bezig om fitter te worden. Op deze manier werk je aan je lichamelijke en geestelijke conditie. Al ga je even een blokje om lopen of een half uurtje skeeleren. Alles is beter dan toegeven aan de pijn en op de bank blijven liggen, des te erger dat het dan wordt.

Let op je voeding

Om klachten flink te verminderen is het aan te raden om rustig en bewust te eten. Wanneer je de tijd neemt om ontspannen de eten, geef je jouw vertering de kans om optimaal te werken. Het is ook verstandig om meer vezels te gaan eten, deze geven jou een verzadigd gevoel en bevatten ook meer goede  voedingsstoffen. Je krijgt deze vezels binnen door groente en fruit te eten of een volkoren boterham. Eet dus voldoende goede voeding.

Vermijdt gekruid eten want dit kan jouw darmen prikkelen en irriteren. Sommige mensen met het pds syndroom kunnen niet tegen gluten en melk- producten. Dit kan je eenvoudig testen door het 2 weken niet te eten / drinken.

Als je er bewuster mee omgaat, kan je er goed mee leren leven. Want het is natuurlijk geen ziekte waarvan je dagen in je bed moet liggen. Het is een vervelende aandoening, die je de baas moet blijven. Dan heb je weer controle over jouw eigen darmen. Wat ook kan helpen is het inschakelen van een diëtist. Zij kan samen met jou een voedingsschema maken die jou door de dag heen helpt.

Meer tips en inzichten ontvangen over gezond leven?

Wil je meer weten over gezond eten, gezond leven en over hoe je op een gezond gewicht komt (of blijft)? De juiste voeding is een van de beste en belangrijkste manieren om gezond, fit en slank te blijven. Leer er daarom meer over. Download het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

  • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
  • Het belang van een goede hormonale balans
  • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!