Start vandaag nog met een gezondere leefstijl

Durf jij de stap te wagen om vandaag te beginnen met een gezondere leefstijl. Heb je eigenlijk elke dag wel een excuus om je beslissing tot morgen uit te stellen ?  Die zijn er altijd wel. De ene keer is het slecht weer en op een andere dag laat het drukke werkschema een bezoek aan de sportschool niet toe.

Wie een baan en een gezin heeft moet gelijktijdig veel ballen in de lucht houden. Binnen het drukke dagelijkse schema komt beweging en gezond leven makkelijk in de verdrukking. Toch is het raadzaam om je agenda eens goed op orde te brengen en te kijken wat de optimale tijd is om in beweging te komen en zorg te dragen voor goede en gezonde maaltijden.

Beweging

Heb je nog een abonnement op de sportschool dan is de drempel om weer in te haken waarschijnlijk lager als wanneer je vanuit stilstand op gang moet komen. Stel hierbij een doel wat je komend voorjaar bereikt wilt hebben. Ga niet meteen in de hoogste versnelling van start als je graag binnen korte tijd een marathon wilt gaan lopen. Stel realistische doelen. Een halve marathon of een avondvierdaagse lopen zijn prima alternatieven. De eerste stap is het moeilijkste. Maar ben je eenmaal over de drempel dan voel je pas hoe heerlijk het is om lekker in de buitenlucht te wandelen of joggen. Bouw je afstand en loop intensiteit langzaam op, door steeds een stukje verder te gaan. Doe ook altijd een warming-up voordat je begint. Misschien heb je de eerste dagen wat spierpijn, maar uiteindelijk zal de inspanning je meer energie geven. Na de geleverde inspanning is de cooling-down een goede afsluiting van je training. Dat kan in de vorm van rekken en strekken of lekker ontspannen uitlopen. Als het zweet dat na je rondje hardlopen op je lichaam plakt wil je natuurlijk graag kwijt. Kruip zodra je in huis bent meteen in je douchecabine en gebruik de massagestand van de douchekop om je spieren een heerlijke warme water massage te geven. Zo kun je ontspannen je volgende programmapunt van de dag starten.

Kleding

Denk goed na welke kleding je bij je activiteiten gaat dragen. In een sportschool is goede en ventilerende kleding een aanrader. De basis leg je met kwalitatief goede fitnessschoenen. Je trainer kan je daar ook goede adviezen over geven. Ga je veel naar buiten zorg dan voor een soepel trainingspak. Daarnaast zijn goed passende loopschoenen absoluut een vereiste. De juiste maat, de juiste vorm en goed ventilerend materiaal gaan er voor zorgen dat de eerste stappen naar je uiteindelijke doel succesvol zullen zijn.

Voedsel

Zowel voor als na je sportieve inspanning let je goed op de calorieën die je tot je neemt. Vooraf is licht verteerbaar een aanrader. Ben je meer een wielrenner dan zal je net als de professionals een lekkere gezonde pasta kunnen bereiden. Groentes zijn hierbij een onmisbaar ingrediënt.

Ritme en regelmaat

Bij alles wat je qua fysieke inspanning gaat leveren is ritme en regelmaat een onmisbaar ingrediënt. Genoeg nachtrust en op  vaste tijden opstaan en gaan slapen leggen een goede basis voor een gezonde leefstijl. Aarzel niet en begin vandaag nog.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!