Is het gezond om met een airfryer te koken? 

Als je iemand kent die zweert bij zijn of haar airfryer, kom je misschien in de verleiding om er een aan te schaffen. Het is tenslotte verleidelijk: deze apparaten op het aanrecht circuleren warmte bij hoge temperaturen om te braden, grillen of bakken zonder olie te gebruiken. Ze creëren een krokante buitenlaag terwijl het voedsel van binnen vochtig en taai blijft. Zo wordt koken zelfs voor de mensen die het haten een leuke ervaring! Maar, is een airfryer wel echt een plekje waard op je aanrecht? In dit artikel kun je daar meer over lezen! De focus ligt hierbij op hoe gezond het is om te koken met een heteluchtfriteuse, waar de airfryer om bekend staat. 

Een heteluchtfriteuse, zoals de beste airfryer ook wel genoemd wordt, is een keukenapparaat dat kookt door hete lucht rond het voedsel te laten circuleren, door convectie, om een ​​knapperige, knapperige buitenkant te creëren, waardoor het handig is voor voedsel zoals friet of gebakken kip. Ze worden gezien als een gezonder alternatief voor frituurpannen, maar zijn ze dat ook? Airfryers gebruiken inderdaad veel minder olie dan frituurpannen en een onderzoek uit 2015 toonde aan dat voedsel dat met een heteluchtfriteuse werd gekookt aanzienlijk minder vet bevat. Minder vet betekent ook minder calorieën. Dit toont aan dat een airfryer inderdaad gezonder is dan een normale frituurpan.

Airfryers hebben echter nog steeds enkele negatieve effecten op het voedsel, maar helaas ook op de gezondheid. Een onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat het koken van sardines in een heteluchtfriteuse het goede vetgehalte, oftewel de meervoudig onverzadigde vetten, deed afnemen en de cholesteroloxidatieproducten enigszins verhoogde, wat een negatief effect kan hebben op het cholesterolgehalte. Een deel van dit negatieve effect werd echter verder verminderd door peterselie en bieslook toe te voegen aan de sardines, die als natuurlijke antioxidanten werken.

Er zijn ook aanwijzingen dat het gebruik van een heteluchtfriteuse een stof die bekend staat als acrylamide tot 90 procent vermindert in vergelijking met frituren in vet. Acrylamide is een chemische stof die wordt gevormd wanneer zetmeelrijke voedingsmiddelen, zoals onder meer aardappelen, worden gekookt bij hoge temperaturen en het is een bekend kankerverwekkend middel. Hierbij moet wel een temperatuur van minstens 120 graden Celsius gebruikt worden, anders zal dit niet het geval zijn.

Over het algemeen zijn airfryers een gezonder alternatief voor frituren, maar het koken van voedsel in een heteluchtfriteuse wordt nog steeds geclassificeerd als gefrituurd voedsel. Van gefrituurd voedsel is keer op keer aangetoond dat het bijdraagt ​​aan gewichtstoename, diabetes type 2, hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker, dus als je een airfryer gebruikt, gebruik het dan af en toe als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet, in plaats van elke dag. Het is namelijk wel gezonder dan een frituurpan, maar extreem gezond is een airfryer nog altijd niet. Zie het daarom als een vervanger van de ouderwetse manier van frituren en niet als iets waarmee je elke dag je diner kunt maken. Hiervoor is een heteluchtfriteuse namelijk nog altijd te ongezond.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!