Spiermassa opbouwen? Let hier dan op

Spiermassa opbouwen kan niet alleen zorgen voor een sterker lichaam, maar ook voor een sterkere geest. Om spiermassa op te bouwen moet je alleen wel het een en ander veranderen in je levensstijl. Wil jij komende zomer zelfverzekerd en met een sterk lichaam in je zwembroek lopen? Let dan op de volgende dingen.

Krachttraining

Om spiermassa op te bouwen moet je gelijk gaan beginnen met krachttraining. Met krachttraining maak je je spieren sterker, waardoor je vanzelf meer spiermassa aanmaakt. Krachttraining eist wel doorzettingsvermogen, want je moet het blijven bijhouden en steeds een beetje verder gaan om sterker te worden. Wanneer je net begint met krachttraining is het belangrijk dat je je doel voor ogen hebt. Wil je spiermassa opbouwen maar wel je huidige gewicht behouden? Of wil je met die spiermassa juist aankomen of afvallen? Het is handig om bij een sportschool een trainingsschema aan te vragen, hierdoor weet je precies wat de juiste gewichten en oefeningen zijn voor jou en je doel.

Houdt er rekening mee dat je niet gelijk te zwaar gaat trainen, dit is namelijk helemaal niet goed voor je lichaam. Zo kan je hierdoor je spieren of gewrichten beschadigen of zelfs een blessure oplopen. Maar ook kan het ervoor zorgen dat je gehoorbeschadiging oploopt. Wanneer je krachttraining te zwaar is, kan je namelijk een gevaarlijke druk opbouwen aan de binnenkant van het oor. Deze druk kan schadelijk zijn voor je trommelvliezen en kan uiteindelijk leiden tot permanent gehoorverlies, waardoor je binnen de kortste keren met een hoortoestel van Phonax rondloopt. Zorg er dus voor dat je nooit te zwaar traint, dan loop je ook niet het risico om met een gehoorapparaat te lopen.

Eet de juiste voeding

Om spiermassa op te bouwen is voeding het tweede belangrijke onderdeel. Als je veel kracht doet maar niet de juiste voeding eet, is je resultaat veel minder zichtbaar dan wanneer je dit wel doet. Om spiermassa op te bouwen, is het vooral heel belangrijk om genoeg eiwitten te eten. Kies er bijvoorbeeld voor om wat meer yoghurt als ontbijt te eten of een handje noten als tussendoortje. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt, een paar vitaminepillen zijn niet genoeg! Het best is om elke maaltijd een combinatie van vet, eiwit en koolhydraten te eten. Je lichaam neemt je voedingsstoffen dan namelijk het best op. Vergeet dus vooral niet: ‘’Abs are made in the kitchen!’’

Hydrateer!

Als je meer gaat sporten, zweet je ook meer. Hierdoor verlies je veel vocht, daarom is het belangrijk om meer te drinken. Water drinken dan. Genoeg drinken is altijd belangrijk, of je nou wel sport of niet. Maar met sporten moet je hier extra goed op letten.

Voldoende rust

Wanneer je spiermassa opbouwt, is het belangrijk om voldoende momenten van ontspanning voor jezelf te creëren. Dit betekent dat je je lichaam en geest af en toe rust moet gunnen. Elke dag naar de sportschool gaan en super gestresst op werk zitten, heeft namelijk een negatief effect op de opbouw van spiermassa. Wanneer je mentaal of fysiek veel stress ervaart, bouwt je lichaam het stresshormoon cortisol op. Met te veel cortisol loop je het risico op een slechtere nachtrust, opslaan van meer vet rond de buik, vermoeidheid en hoofdpijn. Let er dus op dat je voldoende rust neemt, anders bereik je het tegenovergestelde effect.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!