Slaap je nog zonder sokken? Na het lezen van dit artikel niet meer

pexels-photo-1444417

Er zijn sokken in allerlei verschillende soorten en maten. Van huissokken tot steunkousen en van wollen sokken tot enkelsokken. Waar we ze overdag allemaal dragen, doet een groot deel hun sokken uit voor het slapen. Slapen met je sokken aan: de ene zweert erbij en de ander vind het maar raar. Een discussie die al een lange tijd gevoerd wordt, maar waar nooit een einde aan lijkt te komen. Tot nu! In dit artikel vertellen we je waarom je juist wel met je sokken aan moet gaan slapen.

Onderzoek wijst uit dat…

Omdat er zoveel twijfel bestaat of het nu wel of niet beter is om met je sokken aan te slapen, is er een wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Het onderzoek, gedaan door een universiteit uit Zwitserland, wijst uit dat wanneer je met sokken aan slaapt je sneller in slaap valt. Sterker nog, koude voeten kunnen zelfs een reden zijn waarom je wakker ligt in bed. Het dragen van sokken zorgt ervoor dat je voeten een signaal sturen naar je hersenen met dat het tijd is om te gaan slapen. De vaten in de huid van je handen en voeten worden door de sokken bedekt. Je lichaam denkt daardoor dat je je klaarmaakt om te gaan slapen. Hierdoor val je uiteindelijk sneller in slaap.

Het onderzoek van de psychiatrische kliniek van de Zwitserse universiteit is zelfs bevestigd door neuroloog Jan den Heijer van het Medisch Centrum Leeuwarden. Den Heijer behandeld in zijn ziekenhuis jaarlijks meer dan 600 patiënten die problemen hebben met slapen. De tip die hij veel van zijn patiënten meegeeft, is dat ze sokken moeten dragen tijdens het slapen. In de meeste gevallen blijkt dit ook een succes te zijn.

Kies wel de juiste sokken

Overal zit een maar aan, ook bij dit onderzoek. Het dragen van sokken tijdens het slapen verbetert je bloedcirculatie. Je hart, longen en spieren kunnen hierdoor efficiënter werken. Maar het is wel belangrijk dat je goede en comfortabele sokken draagt. Als je sokken bijvoorbeeld te strak zitten, dan kan dit je bloedcirculatie zelfs tegenwerken. Grotere sokken dan je normaal draagt zijn dan een goed alternatief. 

Ondanks dat onderzoeken uitwijzen dat sokken dragen tijdens het slapen goed voor je is, blijft het een gevoelskwestie. Zit het simpelweg niet lekker of geeft het je een benauwend gevoel? Dan kun je beter zonder sokken je bed in duiken. We hopen je zo duidelijkheid te hebben gegeven over het wel of niet dragen van sokken tijdens het slapen. We wensen je hoe dan ook een fijne nachtrust toe!

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!