De mogelijkheden van een DNA test

DNA test

De mogelijkheden van een DNA test

Vandaag de dag zijn de mogelijkheden met het testen van DNA groter dan ooit. Natuurlijk kennen we DNA testen wel uit films en series of bekende misdaadzaken uit het echte leven. In deze gevallen wordt DNA vaak gebruikt om aan te tonen of iemand al dan niet schuldig is aan een misdrijf. Maar in de praktijk zijn de mogelijkheden van een DNA test vele malen veelzijdiger en kunnen mensen op allerlei verschillende manieren geholpen worden door middel van een DNA test. Het is daarbij ook steeds gemakkelijk om dergelijke testen af te nemen. Voor de meeste soorten testen kun je namelijk gewoon een bestelling plaatsen, de test zelf thuis afnemen en opsturen naar het lab. Je krijgt dan binnen enkele weken je resultaten op de deurmat. 

Verschillende soorten DNA thuistesten

Het toegankelijke karakter van DNA thuistesten zorgt ervoor dat er een grote populariteit van dergelijke testen is ontstaan. Je hebt deze DNA thuistesten van ook in verschillende uitvoeringen, met verschillende doeleinden. De bekendste twee zijn de DNA test voor afkomst, waarmee je in kaart kunt brengen uit welke regio’s op de wereld jouw voorouders afkomstig zijn en de DNA test voor verwantschap, waarmee je kunt aantonen of je wel of geen familie van iemand bent. Andere DNA thuistesten zijn ook beschikbaar, bijvoorbeeld voor het testen op bepaalde kenmerken of ziektes. Het is wel altijd goed om je bewust te zijn van de mogelijke gevolgen van dergelijke DNA testen. Je komt immers dingen over jezelf te weten die je nog niet wist, waardoor je leven op soms ingrijpende wijze veranderd kan worden. 

Weten waar je voorouders vandaan komen? 

Als je wilt weten waar je voorouders vandaan komen, dan kun je dat met een DNA test afkomst gemakkelijk en snel zelf te weten komen. Zo’n DNA test om te achterhalen wat jouw afkomst en die van je voorouders eigenlijk is, wordt ook wel een DNA afstamming test genoemd. Het kan ertoe leiden dat je volledig nieuwe inzichten verkrijgt in waar je familie van origine vandaan komt. Vaak is het zo dat je voorouders vanuit verschillende gebieden op de wereld hebt, waar je nu waarschijnlijk helemaal niets vanaf weet. De DNA test afkomst kan helpen in kaart te brengen wat de historie van jouw familie is en welke weg je voorouders hebben afgelegd om er uiteindelijk voor te zorgen dat jij op de wereld bent gekomen! 

Een thuistest, hoe werkt dat?

Een DNA thuistest klinkt wellicht nog wat onwennig voor sommige mensen, maar eigenlijk is het principe heel simpel. Aangezien jouw DNA door je hele lichaam te vinden is, is het ook relatief makkelijk om er een beetje van op te sturen naar een lab. En dat doe je dan ook door middel van een DNA thuis test, waarbij je doorgaans met een wattenstaafje een beetje van je wangslijm afneemt. Dit gaat vervolgens in een klein buisje waarin het veilig opgeborgen kan worden, waarna je het in een envelop opstuurt naar het laboratorium. Eigenlijk is dit niet zoveel anders als wanneer er een test bij je wordt afgenomen in het ziekenhuis of bij de huisarts. Ook deze monsters van bijvoorbeeld je bloed, worden in een envelop opgestuurd naar het laboratorium. 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!