Postoperatieve BH’s voor een gezonder lichaam

Voedingsbh met spacerschalen in wit

Welke bh na uw borstoperatie? Sportbh.nl adviseert!

Welke postoperatieve bh ben ik nodig? De medische beha’s zijn speciaal ontworpen om te dragen na een borstoperatie. In principe is iedere medische bh geschikt om te dragen na een borstoperatie, echter is de ene meer of minder geschikt na jouw specifieke borstoperatie. Dit heeft mede te maken met de mate van compressie welke gewenst is na de operatie. De ene operatie geeft meer vochtvorming waardoor er een hogere compressie nodig is. Bij het plaatsen van inwendige borst implantaten is het belangrijk dat deze op de juiste manier worden gefixeerd. Daarnaast is een postoperatieve bh zacht, aangenaam, geven verlichting en zijn functioneel. Ze zijn niet gemaakt voor de ondersteuning maar echt voor het herstel!

Na iedere operatie is het goed om 2 verschillende modellen te dragen om goed te kunnen afwisselen en drukplekjes te voorkomen. Kies voor eentje met haakjes en een model met een rits. Een ritsje is iets handiger om te dragen in de nacht.

Postoperatieve beha na een borstvergroting of een borstlift: Bij het plaatsen van inwendige borstprotheses is het belangrijk om de deze goed te fixeren op de juiste manier, zodat de tepels naar voren wijzen. Het is daarbij belangrijk te kiezen voor een beha met een stevige compressie. Die stevig aansluit en de borsten goed fixeert. Deze mag zeker niet te ruim zijn. Als dit het geval is dan schuift deze aan de onderzijde tegen de borsten aan, waardoor de tepels naar beneden gaan wijzen! Het is juist de bedoeling dat de tepels mooi naar voren wijzen. Strak aansluiten is dus belangrijk. Houd er tijdens het passen rekening mee dat iedere beha altijd nog rekt. Als deze net ietsje te strak zit, dan rekt dit na het indragen en dan zal deze precies goed zijn.

Welke bh na een borstamputatie: Na een mastectomie (borstamputatie) wordt er na verloop van tijd veelal gekozen voor tijdelijke wattenprotheses/ stoffen borstprotheses. Deze worden veelal op de afdeling al meegegeven. Ze kunnen gedragen worden in een geschikte prothesebeha. Deze heeft speciale hoesjes / pockets aan de binnenzijde van de beha, waardoor de borstprothese beter op haar plek blijft zitten. Zo’n borstprothese zorgt ervoor dat er weer symmetrie is aan beide zijden.
Als de wonden genezen zijn, na 8  tot 12 weken dan kan er gekozen worden voor een uitwendige siliconen borst prothese. Er zijn ook dames die geen borstprothese willen dragen of ervoor kiezen de stoffen borstprothese dor te dragen. Proudbreast is een merk met mooie stoffen modellen. Deze hebben een holte aan de achterzijde en een heel fijn draagcomfort. Ook dit is een optie. Deze kunnen al direct na de operatie gedragen worden.

Kies na de operatie voor een zachte bh met een lichte tot stevige compressie. Aanrader is het merk Anita. Bij een kleinere cupmaat AA t/m C is de Sydney ook een zeer fijne comfort bh. De Cosamia medische bh en Valencia hebben uitneembare voorgevormde pads in de cups. Dit kan heel handig zijn, ook over de stoffen prothese. Heb je veel last van oedeem / vocht na de operatie kies dan een hoog model. Hoog onder de armen en hoog over de rug.

Welke bh na een borstsparende operatie? Na een borstsparende operatie is het belangrijk op te kiezen voor een zachte model met een medium tot stevige compressie. De compressie zorgt ervoor dat wondvocht sneller wordt opgenomen, waardoor de wonden sneller genezen. Veel verkocht zijn de modellen van Anita Care. Allen zijn bijzonder aangenaam en zacht. En allemaal kunnen ze doorgedragen worden tijdens de bestralingsperiode. De Amoena Theraport kan ook gedragen worden in de ruimte van de bestralingstherapie, hierin zit namelijk geen metaal. Ze zijn geschikt om door te dragen tijdens de periode van bestraling / radiotherapie. Soms geeft de inkt af op de kleding, dan kan het handig zijn om een zwarte bh te kiezen als er nog bestraling gegeven wordt. Heb je zware buste, kies dan voor bv. de Amoena Leyla, deze is wat steviger en zal aan de buste net wat meer ondersteuning geven. Veel dames nemen een lange luchtige sjaal mee in de ruimte van het bestralen, hiermee kan je toch een en ander wat bedekken en voel je je minder bloot.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!