Pimp je oude keuken met deze handige tips

De keuken is dé ruimte in je huis die vaak het meest intensief gebruikt wordt. Vooral wanneer flink wat mensen gebruik maken van de keuken ga je al vrij gauw slijtage zien. De kastjes zijn niet zo mooi meer of zelfs beschadigd, de tegels of achterwand is smoezelig en je aanrechtblad en kookplaat hebben hun beste tijd ook wel gehad. De meeste keukens zijn na een jaar of tien, vijftien wel aan vervanging toe. Dit is voor de meeste mensen echter een forse investering waar niet altijd ruimte voor is. Terwijl je spaart voor een nieuwe keuken kun je met een aantal slimme aanpassingen je oude keuken pimpen, zonder dat je hier een dikke portemonnee voor nodig hebt.

Weg met vetvlekken en vieze voegen

Eten bereiden gaat nu eenmaal vaak gepaard met het nodige gespetter en geknoei. Hoe ouder je keuken wordt, hoe meer je dit blijft zien. De tegeltjes op je achterwand die ooit spierwit en brandschoon waren zijn dit nu niet meer. Vooral voegen worden steeds lastiger om schoon te krijgen, met name direct achter je fornuis. Je kunt je natuurlijk telkens helemaal uit de naad boenen om ze weer stralend wit te maken, maar je kunt ook kiezen voor een stijlvolle muurbeschermer, die spetters en vuil op jouw schone muur voorkomt. Zo’n handige spatscherm kun je zowel op muur als op tegels aanbrengen,  en kun je ook nog qua print helemaal aan je eigen smaak aanpassen.

Repareer wat stuk is

Keukenkastjes krijgen het flink te verduren in de keuken. De kastjes en deurtjes zijn dan ook vaak de eerste onderdelen van de keuken die sneuvelen. Of dat nou gaat om een deurtje dat scheef hangt of afbladderende verf of kunststof, het ziet er gewoon niet zo heel mooi uit. Gelukkig hoef je niet je complete keuken te vervangen als de kastjes en deurtjes afgetakeld zijn. Een likje verf kan ook al een enorm verschil maken. Met name wanneer je een keuken hebt die ook een beetje gedateerd is, kun je met een frisse kleur een compleet nieuwe keuken creëren. Denk daarbij ook eens verder dan de doorsnee kleuren zoals beige, of gebroken wit. Hangen er deurtjes scheef, vervang ze dan of repareer het, zodat het er weer spik en span bij hangt. Ook een oud en beschadigd fornuis kun je vervangen, bijvoorbeeld voor een mooie, strakke inductiekookplaat. Zorg er dan wel voor dat deze niet direct weer beschadigd, door gebruik te maken van een stijlvolle afdekplaat kookplaat die krassen en stofvorming op je perfecte kookplaat voorkomt.

Kies de mooiste accessoires

In de loop der jaren verzamel je nogal wat in de keuken. Niet alleen in de kastjes, maar ook op het aanrecht. Door je hele keuken eens helemaal leeg te trekken en kritisch te kijken naar de inhoud kun je jouw keuken ook al een hele nieuwe look geven. Je zult er namelijk al snel achter komen dat een derde van de huidige inhoud zo de container in kan of helemaal niet gebruikt wordt en ook wel ergens anders opgeborgen kan worden, in de kelder bijvoorbeeld. Zodra je een heleboel ruimte hebt gecreëerd kun je jouw keuken gaan aankleden met mooie, nieuwe accessoires die echt iets toevoegen aan je keuken, in plaats van al die rondslingerende rommel. Denk bijvoorbeeld aan een prachtige houten snijplank, een bijzonder manier om je keukengereedschap op te hangen en een mooie plant. Een stijlvolle inrichting van je keuken kan hem weer als nieuw doen lijken. Hou hierbij in je achter hoofd; less is more! Als je teveel items neerzet wordt het al snel weer rommelig. En je hebt natuurlijk alle ruimte nodig om lekker en gezond te koken.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!