Het belang van niks doen, voor je lichaam en geest
Vandaag de dag zitten we steeds meer binnen. Dat is zo omdat we niet anders kunnen, of beter gezegd: omdat we niet anders mogen. Tegelijkertijd zorgt de nieuwe situatie ervoor dat we juist minder routine hebben, en meer stress.
Vraag aan iemand die normaal gesproken op kantoor werkt wat hij of zij liever wil: thuiswerken of terug naar werk. Grote kans dat, na een jaar thuiswerken, het antwoord ‘terug naar kantoor’ is. Het is inderdaad een veelgehoorde klacht: thuiswerken brengt veel meer met zich mee dan alleen het werk vanuit huis doen. Ineens lijken we veel langer te werken. We moeten ook nog voor de kinderen zorgen, die niet meer naar school kunnen gaan. Er is een stukje routine verdwenen uit ons leven.
De kinderen op school, het werk op het werk, ontspanning in de avond: alles is veranderd tijdens de pandemie, en niet iedereen is er enthousiast over. Het brengt vooral meer stress met zich mee. Ontspannen zit er steeds minder in, terwijl dat juist zo belangrijk is. Sterker nog, als we tegenwoordig ontspannen voelen we ons haast schuldig, want moeten we niet nog even naar werk kijken, even met de kinderen spelen, of het huishouden doen?
Het antwoord op bovenstaande vragen is nee. We dreigen momenteel in de balans tussen werk, gezin en ontspanning te vergeten hoe belangrijk dat laatste is. Ontspanning is veel meer dan even luieren: zowel fysiek als mentaal heb je het wetenschappelijk gezien nodig om eventjes helemaal niets te doen.
Laten we beginnen met je hersenen. Overdag zijn ze in de overdrive: je moet zorgen dat je in alle opzichten voldoet aan wat je werk van je vraagt, je kinderen moeten hun online lessen volgen, ze moeten hun huiswerk maken, je moet ze helpen als ze iets van je willen, ondertussen moet het huishouden gedaan worden, de administratie en je sociale leven wil je ook nog een beetje bijhouden. Dit zorgt ervoor dat je hersenen aan het einde van de dag afgepeigerd zijn. Toch is het niet zo dat je ze eventjes kan uitzetten. En dat is soms haast jammer, want zeker als je stress hebt kan je nog tot diep in de nacht liggen tollen. Je bent fysiek doodmoe, maar je hersenen stoppen maar niet met nadenken.
Ontspanning, zeker na een lange dag en voor het slapengaan, is hierbij de sleutel. Eventjes een uurtje afleiding, zoals een paar spelletjes op een online casino, een boekje lezen, een serie kijken of even met de ogen dicht naar je favoriete concert luisteren. Je zult merken dat je niet meer denkt aan de dagelijkse stressfactoren, dat je je niet meer opgejaagd voelt en dat je weer de mentale rust vindt die nodig is om de volgende dag weer te kunnen presteren. Je bent geen machine, je bent een mens. Zorg voor jezelf.
Maar ook in het fysieke aspect is het ontzettend belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt en iedere dag een paar momenten neemt om te ontspannen. Zelfs als je bijvoorbeeld achter een bureau werkt, is je lichaam actief en gespannen. Je lichaam zal niet ontspannen zolang je hersenen dat niet doen. Je zult zien dat als je stress krijgt, dat reflecteert op je lichaam. Verkrampte handen, pijn in je nek of in je rug, een slechte huid: zolang jij jezelf niet de rust gunt om even te zitten en helemaal niets te doen, ga je dat merken. Wetende dat we in zeer stressvolle tijden leven, waarin factoren als onzekerheid en instabiliteit zorgen voor extra obstakels, is het nemen van ontspanning haast een verplichting als gezondheid belangrijk voor je is.