Ga lekker bewegen, maar doe het gedoseerd

Een groot aantal mensen is in coronatijd gestart met sporten of is een andere sport gaan beoefenen omdat zwembaden en sportscholen dicht zijn. Wie regelmatig sport verhoogt zijn conditie, weerstand en weerbaarheid. Wie wil dat niet? Helaas belanden veel van deze sporters op de behandeltafel van de fysiotherapeut. De oorzaak? Te hard van start gaan en te weinig anticiperen op die plotselinge lichamelijke inspanningen. 

Wie ineens vijf kilometer achtereen gaat hardlopen kan erop wachten: pijnlijke spieren en gewrichten. Neem je daarna te weinig rust dan kunnen de spieren, pezen en gewrichten zich niet of nauwelijks herstellen en liggen blessures op de loer. Fysiotherapie Leeuwarden ziet deze sporters momenteel komen en gaan. Het enthousiasme spat ervan af, maar dat is direct de valkuil. Een hardloopschema voor beginners volgen is een veel betere optie dan direct kilometers achter elkaar doorrennen. Spieren moeten wennen aan de bewegingen en de intensiteit ervan. Het is belangrijk daar de tijd voor te nemen. Dat maakt het sporten leuker, want je houdt het gewoonweg langer vol en komt steeds een stapje verder.

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met het feit dat je ineens bijvoorbeeld drie keer per week aan het sporten bent. Dat is heel wat anders dan de hele week doorbrengen al zittend op een bureaustoel. Wie een kantoorbaan heeft, weet maar al te goed dat uren achter elkaar op die bureaustoel zitten niet goed is, maar een ochtend is maar zo voorbij. Zelfs al is de bureaustoel nog zo ergonomisch, het is gewoonweg niet goed zo lang achter elkaar te zitten. Fysio Franeker krijgt regelmatig te maken met mensen met rugklachten als gevolg van dat lange zitten. Zelfs als deze mensen regelmatig aan sport doen. Volgens de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moeten mensen niet meer dan dertig minuten onafgebroken zitten. Vier uur per werkdag zitten is gewoonweg ongezond. Het is belangrijk het zitten af te wisselen met staan en bewegen. Stabureaus en bureaus met een zitfiets eraan vast in opmars zijn. In alle gevallen is de afwisseling het belangrijkste. Voeg daar het sporten aan toe en je bereikt echt iets!

Doorgaan met sporten dankzij medical taping Drachten

Bij blessures als gevolg van lang zitten of (beginnend) sporten biedt de fysiotherapeut soelaas. In alle gevallen zal ook de fysiotherapeut proberen je in beweging te houden of zo snel mogelijk weer in beweging te krijgen, afhankelijk van de ernst van de blessure. Een van de behandelingen die sporters de gelegenheid geeft om gedoseerd door te gaan met sporten is medical taping. Medical taping Drachten legt uit dat bij medical taping gebruik wordt gemaakt van speciale rekbare sporttape voor spierblessures en gewrichtsklachten. Voordeel: met die tape kan gewoon worden gesport. Het biedt steun, maar belemmert niet. Het kan voor allerlei blessures worden ingezet, maar vooral bij klachten aan schouders en knieën doet het zijn werk.

Er wordt onder andere getapet bij instabiliteit van gewrichten, klachten bij overbelasting, bij herstel van spierscheuren, RSI-klachten, vochtophoping en ontstekingen, bij een verkeerde houding en bij uitstralende pijn. Deze manier van tapen ondersteunt de gewrichten, het vermindert spierspanning, pijn en druk en herstelt de bloedcirculatie. Het kan ook de lichaamshouding stabiliseren. Het is een geweldig fijn hulpmiddel. De tape is sterk en stevig, en beweegt helemaal met de huid mee. Je kunt er ook gewoon mee douchen zonder dat het los raakt. Daarom is het voor sporters een mooie manier om toch te kunnen blijven sporten of te kunnen blijven werken, ondanks de blessure. Let er dan wel op dat je die eerdergenoemde richtlijnen van de WHOvolgt en in het geval van werken regelmatig van je bureaustoel opstaat en het wekelijkse sporten goed doseert. Wissel inspanning en ontspanning af.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!