Tips bij het kopen van de perfecte eettafel

De eettafel of keukentafel wordt ook wel eens het hart van je woning genoemd. Dit is de plek waar je de dag het liefst met zijn allen begint, en vaak ook met zijn allen weer afsluit. Tussendoor speelt het leven zich af aan deze tafel, met spelletjesavonden, huiswerkmiddagen en lange gesprekken en natuurlijk gezonde maaltijden. Zo’n tafel gaat vaak een heel tijdperk mee, en het is dan ook niet meer dan logisch dat het best een hele verandering is als de tafel dan zijn beste tijd gehad heeft en er een nieuwe moet komen. Want waar kun je dan het beste voor kiezen zodat je er opnieuw met zijn allen jarenlang plezier van hebt, en het tegelijkertijd ook nog perfect past in je interieur dat met de jaren misschien ook wel een beetje veranderd is.

Meten is weten

Wanneer je een nieuwe eettafel of je allereerste eettafel gaat kopen, is het belangrijk dat je van tevoren precies weet hoe klein of groot die tafel precies moet zijn. Je meet de ruimte op die je hebt, en vergeet daarbij natuurlijk niet dat er bij een eettafel ook stoelen horen, die naar achteren geschoven worden. Hou hiervoor minstens een extra meter in gedachten, en zelfs nog iets meer wanneer de tafel aan een gangpad grenst. Als je een flinke eetkamer hebt kun je qua formaat en de vorm van je eettafel eigenlijk alle kanten wel op. In een grote eetkamer komt een forse eettafel ook beter tot zijn recht dan een kleintje. Andersom zorgt een joekel van een eettafel in een kleine eetkamer ervoor dat de ruimte nog kleiner lijkt. Is de eettafel rond dan oogt je kleine eetkamer juist veel ruimtelijker. Het is dus slim om hier van te voren goed over na te denken zodat jij niet alleen een passend formaat, maar ook een passende vorm eettafel kiest.

Wat zit er onder de tafel?

Mensen denken bij een tafel vaak als eerste aan het tafelblad. Dat is op zich helemaal niet zo raar, want dat is ook wat je het meest opvalt aan een tafel. Je zult ook wel een keuze moeten maken over het tafelblad, maar wat men vaak pas tijdens de zoektocht bedenkt, is dat het onderstel of de tafelpoten ook een grote invloed hebben op de uitstraling en stijl van de tafel. Ga je voor een klassieke look met vier poten op elke hoek, of wil je liever iets opvallends, zoals een kruispoot of spinpoot? Het materiaal waar je onderstel of tafelpoten van gemaakt worden is ook een belangrijke factor. Robuust hout past mooi in een landelijke inrichting, maar zwart staal is juist weer heel industrieel. En wat je nog meer gedeeltelijk onder de tafel vindt, waar je echt rekening mee moet houden; de eettafelstoelen. Ook hier komt het meetlint weer tevoorschijn want je wilt natuurlijk wel dat jouw eettafelstoelen goed onder de nieuwe tafel passen. Niet alleen qua afmetingen, maar ook qua stijl. Zijn jouw huidige eetkamerstoelen industrieel? Dan passen ze misschien niet zo goed bij een hele romantische en klassieke eettafel.

Lekker combineren

Het lastige van een nieuwe eettafel is, dat het je vaak ook direct met een ander oog laat kijken naar je andere meubilair. Ineens kan alles wel een make over gebruiken! Wil je jouw woonstijl graag een beetje moderner maken en heb je gekozen voor een industriële eettafel dan is het slim om, als de portemonnee dat toestaat, ook gelijk je salontafel industrieel vorm te geven. Zo creëer je eenheid in je interieur en komt je nieuwe woonstijl gelijk een stuk meer op de voorgrond. Door bovendien ook met wat kleine accessoires diezelfde stijl door te voeren kan je je inrichting een flinke boost geven zonder dat er daadwerkelijk heel veel is vervangen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!