Net 18 geworden? Hierop moet je letten bij je zorgverzekering

Als je net volwassen bent geworden, zijn er natuurlijk allemaal dingen die je wilt ontdekken en doen. Maar er zijn ook een paar zaken die je moet regelen. Zo ben je vanaf je 18e verplicht om je eigen zorgverzekering af te sluiten. Er bestaan verschillende soorten zorgverzekeringen, van een basispolis tot een restitutiepolis. Hier zetten we de belangrijkste zaken voor je op een rijtje, zodat je binnen een mum van tijd weet welke zorgverzekering bij jou past.

Kies de basisverzekering bij je past

Een zorgverzekering wordt ook wel een basisverzekering of een ziektekostenverzekering genoemd. Dit is de verzekering die ervoor zorgt dat bepaalde zorgkosten die je maakt vergoed worden. Je hoeft ze dan dus niet zelf te betalen. De eerste stap bij het kiezen van de juiste zorgverzekering is bepalen welke polis je wil afsluiten.

Er zijn 4 soorten polissen die allemaal een andere dekking bieden:

  1. Restitutiepolis: met deze polis heb je een optimale dekking en vrije zorgkeuze. Je kunt terecht bij elke zorgverlener in Nederland en de kosten worden bijna altijd volledig vergoed.
  2. Naturapolis: bij deze polis moet je rekening houden met zorgverleners waar je verzekeraar een contract mee heeft. Als je je laat behandelen door een gecontracteerde zorgverlener, dan vergoedt je zorgverzekering de zorgkosten volledig. Als je voor een niet-gecontracteerde zorgverlener kiest, dan worden je zorgkosten deels gedekt.
  3. Combinatiepolis: deze polis is een combinatie van de natura- en restitutiepolis. De verzekeraar bepaalt voor welke behandeling je wel of geen vrije zorgkeuze hebt.
  4. Basispolis: dit is een basisdekking en de voordeligste optie. Alleen behandelingen door gecontracteerde zorgverleners worden gedekt, zoals bij de naturapolis. Alleen is de lijst met gecontracteerde zorgverleners doorgaans kleiner dan bij een naturapolis.

Vergoeding van zorgkosten

Bepaalde zorg wordt altijd vergoed door je zorgverzekeraar, voor welke polis je ook kiest. Zo wordt spoedeisende hulp altijd gedekt. Ook het bezoek aan je eigen huisarts is altijd kosteloos.

Aanvullende zorgverzekering

Als je minder zorgkosten uit eigen zak wil betalen dan kun je altijd een aanvullende verzekering afsluiten. Zoals een tandartsverzekering. Je bezoek aan de tandarts en mondhygiënist wordt namelijk niet vergoed vanuit je basisverzekering. 

Tandartsverzekering: wel of niet doen?

Als je jaarlijks meer dan 150 euro kwijt bent aan de tandarts en/of mondhygiënist, dan loont het vaak om een tandartsverzekering af te sluiten. Als je alleen geld kwijt bent aan de periodieke controles, dan kost een tandverzekering meestal meer geld dan het je bespaart.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!