Klassieke Muziek: De Basis van Muziek voor Geest en Lichaam

Als we het over klassieke muziek hebben, is de eerste vraag die opkomt wat bedoel je met klassieke muziek? Is het die oude of trage of verdrietige muziek? Zijn er teksten bij?

Klassieke muziek verwijst naar de vintage of oude muziektraditie van de wereld. Het wordt als zeer harmonieus en melancholisch beschouwd. Klassieke muziek wordt vaak gekenmerkt door complexiteit in vorm en een harmonische organisatie, met name door het gebruik van polyfonie. Het bestaat sinds de 9e eeuw vaag in West-Europa, geworteld in patronage en de kerken. De term klassieke muziek wordt vaak alleen gebruikt voor West-Europa. Later in de 18e eeuw begon klassieke muziek in Engeland op te komen. Londen begon klassieke muziekconcerten te ontwikkelen, muziekscenes die voor de andere Europese landen ondenkbaar waren.

Klassieke muziek luisteren is erg rustgevend en heeft genezende eigenschappen.

De revolutionaire componist Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven was een Duitse componist en pianist. Hij is een van de meest getalenteerde en bewonderde componisten van de westerse muziek. Zijn werken behoren nog steeds tot de mooiste uitvoeringen in de klassieke muziek. De componist Beethoven is geboren met talent. Hij begon al op jonge leeftijd met het schrijven en uitvoeren van muziek. Zijn eerste grote orkestwerk werd in 1800 gepubliceerd. Ondanks problemen met het gehoor, bleef Beethoven muziek componeren en bracht hij zijn derde en vijfde symfonie in première. De werken van Beethoven leggen tot op heden nog steeds de lat hoog. Zijn werken worden over de hele wereld bewonderd.

Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach was een Duitse componist en muzikant uit de late barok. Hij staat bekend om zijn orkestmuziek. Bach muziek is vernoemd naar de zangers en componisten van de Bach Familie. In de beginfase was Johann vooral bezig met kamermuziek. Van jongs af aan bestudeerde componist Bach de werken van zijn muzikale tijdgenoten uit de barok en die van eerdere generaties, en die invloeden werden weerspiegeld in zijn muziek. Modulatie, of het veranderen van toonsoort in de loop van een stuk, is een ander stijlkenmerk waarbij Bach verder gaat dan wat gebruikelijk was in zijn tijd.

Klassieke muziek en hersenen

Luisteren naar klassieke muziek heeft zijn eigen effecten waarvan we ons niet altijd bewust zijn. In dit tijdperk zijn we zo verdiept in rock- en hiphop muziek dat we onze eigen oude klassieke muziek beginnen te vergeten. Klassieke muziek en ontspanning gaan hand in hand. Klassieke muziek heeft positieve effecten voor mensen van alle leeftijden en levensfasen.

Laten we eens kijken naar de voordelen van het luisteren naar klassieke muziek:

  • Verbeterde slaap
  • Verminderde stress
  • Beter geheugen
  • Verlaagt de bloeddruk
  • Hogere emotionele intelligentie

Als je denkt dat je je oud voelt door naar klassieke muziek te luisteren, dan heb je het mis. Klassieke muziek is verrijkend voor jong en oud en is gezond. Het kalmeert je lichaam en geest. Voor manieren om mentale rust te bereiken, wordt er geadviseerd om naar klassieke muziek te luisteren. Het is de ultieme ontspanningstherapie. Zet eens klassieke muziek op, het zal de kwaliteit van je leven verbeteren.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!