3 manieren om geld te sparen voor jouw zoon of dochter

Vader of moeder worden is voor velen één van de mooiste ervaringen in hun leven, het op zien groeien van je eigen kinderen is een ervaring waar weinig andere ervaringen aan kunnen tippen. Het opvoeden van kinderen kost echter wel ontzettend veel geld. Je wil graag de studie kunnen betalen zodat je kinderen niet met torenhoge kosten komen te zitten, ondertussen wil je zelf een buffer opbouwen voor je pensioen en zou het leuk zijn als je naast alle vaste lasten ook tijdens je werkende leven zo nu en dan gewoon eens lekker erop uit kan trekken zonder al te veel rekening te moeten houden met de kosten. In dit blogartikel lichten we een aantal manieren uit waarmee je op een passieve manier meer geld kunt creëren, zodat jij en je kinderen niks te kort komen.

Elke maand een vast bedrag

Als je wil gaan sparen of beleggen is het goed om van tevoren met jezelf en/of met je partner af te spreken welk bedrag jullie maandelijks of wekelijks hiervoor aan de kant willen zetten. Let op dat dit een bedrag is wat je daadwerkelijk kunt missen. Bij een te hoge inzet kun je in het nu in de knel komen en dat is nu ook weer niet de bedoeling. Het is het makkelijkst als dit bedrag dan ook in deze periode automatisch wordt afgeschreven zodat je er geen omkijken naar hebt en niet over na hoeft te denken. Zo mis je het geld ook niet en kost het je weinig tot geen energie. Even een keer instellen en het is klaar.

Start met beleggen

Bij alle banken kun je tegenwoordig wel een beleggingsrekening openen. De bedoeling van deze rekening is dat je met het geld op deze rekening gaat beleggen in aandelen. Je kunt kiezen tussen actieve en passieve beleggingen. Wanneer je kiest voor actief beleggen ben je bezig met het actief traden van geld. Je houdt de koersen in de gaten en probeert inschattingen te maken, op basis van je inschattingen koop je aandelen bij of verkoop je aandelen. Bij passieve beleggingen volgt jouw geld de koers. Het gaat mee met de wind en levert jou op wat de koers je brengt. Op dit moment is de rente die je krijgt op een gewone spaarrekening zo laag dat je met een passieve beleggingsrekening praktisch altijd meer geld verdiend dan met het sparen van je geld.

Spaar- of termijndeposito

Wanneer je geld aan de kant hebt gezet voor je kinderen en nu al weet dat dit geld daarnaartoe gaat, zou je ervoor kunnen kiezen om een spaardeposito te openen. Dit is een rekening die wordt vastgezet bij de bank tegen een van tevoren afgesproken vast rentebedrag. Zo weet je van tevoren wat het vastzetten van het geld oplevert en heb je er verder totaal geen omkijken meer naar. Best handig voor wanneer je wil garanderen dat je kinderen sowieso iets van een spaarpotje krijgen over een aantal jaar. Wanneer je eenmaal met de bank hebt afgesproken dat het geld vaststaat kun je er namelijk ook echt niet meer over beschikken.

Beleg in crypto

Een vrij nieuwe vorm van beleggen is door te investeren in cryptocurrencies. Tegenwoordig zijn de digitale munteenheden populairder dan ooit en tot dusver zorgen beleggingen in de bekende munten zoals Bitcoin of de altcoin Etherieum voor een hoog positief rendement op de lange termijn. Een methode waarbij je ook geheel passief meer inkomen kunt creëren.  Let wel, wanneer je werkt met koersen is er ook altijd een kans dat je geld verliest. Een betrouwbaar platform voor het kopen en verkopen van crypto is Anycoindirect.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!