Is LED verlichting schadelijk voor je gezondheid?
Dankzij wetenschap ontdekken we steeds meer. Dat is een goede zaak. Maar niet elke ontdekking betekent ook goed nieuws. Zo komen wij er steeds vaker achter dat zaken die vroeger altijd als onschadelijk werden gezien, toch schadelijk blijken voor je gezondheid. Flink wat jaren geleden kwam de spaarlamp in opkomst ter vervanging van de traditionele gloeilamp. Inmiddels heeft de LED lamp de gloeilamp zo goed als verdrongen. Dat doet de vraag rijzen: is LED verlichting schadelijk voor je gezondheid? In deze blog gaan wij hier dieper op in. Een gezonde leefstijl draait ook om details.
Is LED verlichting schadelijk voor je gezondheid? Lees hier hoe het zit
De vraag of LED verlichting schadelijk is voor je gezondheid, komt niet zomaar uit de lucht vallen. Wij weten inmiddels namelijk dat oudere vormen van verlichting stuk voor stuk nadelen hebben, variërend van vervelend tot daadwerkelijk schadelijk. Zo zijn traditionele (en inmiddels niet meer nieuw verkochte) gloeilampen zeer slecht voor het milieu omdat ze maar zeer kort mee gaan, bevatten spaarlampen veel kwik (dat slecht kan zijn voor de gezondheid) en knipperen TL-balken met een zeer hoge frequentie, wat kan zorgen voor onder andere vermoeidheid, duizeligheid en geïrriteerde ogen.
Hoe zit het dan met LED verlichting? Heeft deze vorm van verlichting ook bepaalde nadelen? Het eenvoudige antwoord op de vraag “is LED verlichting schadelijk voor je gezondheid?” is: nee. Maar er zijn wel een paar nuances waar je rekening mee moet houden. LED lampen beschikken amper nog over giftige stoffen. Schadelijke stoffen zijn in dermate kleine hoeveelheid aanwezig dat deze eigenlijk alleen een gezondheidsrisico vormen wanneer de lamp compleet vermalen wordt. In je huishouden is dit dus geen enkel probleem.
Lampen kunnen op diverse manieren een risico vormen voor de gezondheid. Oudere LED lampen hadden nog wel eens als nadeel dat het licht zeer blauw van tint was. Dit kan schadelijk zijn, vooral omdat het blauwe licht niet natuurlijk is en vooral ‘s avonds je ritme kan verstoren. De ontwikkelingen hebben echter niet stilgestaan en tegenwoordig kun je LED verlichting krijgen in tal van tinten en intensiteiten. Zelfs in zeer warme tinten, wat vroeger ondenkbaar was.
Met een gerust hart LED verlichting kopen
Je kunt dus met een gerust hart LED verlichting kopen. Het voornaamste aspect waar je op het gebied van gezondheid op dient te letten, is de kleurtemperatuur. Zorg ervoor dat je een LED lamp met een warme kleurtemperatuur aanschaft: meer richting het gele spectrum dan het blauwe. Ben je op zoek naar fraaie LED verlichting, kijk dan eens in het assortiment van Directlampen.nl. Hier vind je kwalitatieve LED lampen die voldoen aan de Europese regelgeving. Buiten Europa zijn de eisen voor LED lampen minder streng, waardoor het mogelijk is dat je alsnog een lamp aanschaft die vanuit het oogpunt van gezondheid (en duurzaamheid) niet ideaal is.
De juiste LED lamp is dus niet alleen volstrekt ongevaarlijk voor je gezondheid, maar ook een stuk duurzamer en minder milieubelastend dan een spaarlamp. Bovendien kun je tegenwoordig ook LED lampen kopen die geschikt zijn om te dimmen. Zo kun je te allen tijde zorgen voor de juiste lichtintensiteit.