Bakuchiol versus retinol: wat is het verschil?

bakuchiol

Bakuchiol versus retinol: wat is het verschil?

Retinoïden zijn het huidverzorging ingrediënt dat het meest wordt gebruikt om rimpels en fijne lijntjes aan te pakken, en ze zijn op recept verkrijgbaar. Retinol serum is daarentegen een zwakkere versie van de retinoïde verbinding en zijn zonder recept verkrijgbaar.

Bakuchiol wordt beschouwd als een natuurlijk alternatief voor een retinoïde en het kan vergelijkbare routes activeren om de collageenproductie te stimuleren, zegt S. Tyler Hollmig, MD, een gecertificeerde dermatoloog en de directeur van laser- en cosmetische dermatologie aan de Universiteit van Texas in Austin Dell Medische school. “Hoewel er meer studies nodig zijn, vermoed ik dat bakuchiol de huidskleur en textuur kan verbeteren op een vergelijkbare manier als vrij verkrijgbare retinoïden.”

Actuele retinoïden zijn effectief bij het gladstrijken van rimpels en het verhelderen van de huid, omdat ze de celvernieuwing van de huid verhogen. Dat kan bijwerkingen veroorzaken, zoals een brandend, stekend gevoel, schilfering, roodheid en droogheid.pijl omhoog

Maar bakuchiol lijkt niet dezelfde bijwerkingen te hebben als retinoïden, blijkt uit eerder onderzoek. Recht omhoog Bakuchiol is over het algemeen minder irriterend en kan een lager risico op bijwerkingen zoals roodheid of schilfering met zich meebrengen, suggereert een recentere studie. 

Bakuchiol kan helpen bij het vernieuwen van collageen en het verbeteren van de huidskleur en textuur, en kan een veiliger alternatief zijn voor retinol voor mensen die last hebben van acne, hyperpigmentatie en een gevoelige huid.

Mogelijke huidverzorging voordelen van Bakuchiol

Over het algemeen hebben een klein aantal onderzoeken bakuchiol en de voordelen ervan onderzocht. Sommige onderzoeken suggereren dat bakuchiol kan helpen de verschijning van fijne lijntjes en rimpels te verminderen en hyperpigmentatie in de huid aan te pakken.

Het ingrediënt kan ook effectief zijn bij acne. In een pilotstudie verminderde een actuele bakuchiolcrème van 0,5 procent het aantal inflammatoire laesies en verminderde verkleuring die overblijft van genezen acneplekken, waardoor onderzoekers concludeerden dat bakuchiol effectief kan zijn voor milde tot matige acne, vooral bij een gekleurde huid. 

Het is belangrijk erop te wijzen dat dit onderzoek bij slechts 13 mensen is uitgevoerd, dus er is meer onderzoek nodig om volledig te begrijpen hoe effectief bakuchiol is bij de behandeling van acne en hoe het zich verhoudt tot retinoïden, die vaak worden aanbevolen voor de behandeling van milde tot matige acne. 

Hoe je Bakuchiol aan jouw huidverzorgingsroutine kunt toevoegen

Reinig en droog eerst je huid en breng vervolgens je bakuchiol-product aan, gevolgd door een vochtinbrengende crème, zegt Garshick. Maar als uw huid bijzonder gevoelig is of snel uitdroogt, kunt u vóór bakuchiol een vochtinbrengende crème aanbrengen, die mogelijke irritatie zal helpen opvangen.

Je  kunt bakuchiol maximaal twee keer per dag gebruiken, één keer ‘s avonds en één keer’ s ochtends, afhankelijk van hoe goed jouw huid het verdraagt.

Omdat bakuchiol de celvernieuwing van de huid stimuleert, moet je ‘s morgens als laatste stap zonnebrandcrème aanbrengen om de huid te beschermen.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!