Hoe kan ik mezelf blijven motiveren om gezond te leven?

Lekker sporten

Hoe kan ik mezelf blijven motiveren om gezond te leven?

Je hebt de keuze gemaakt om voortaan gezonder te leven. Vaak hoef je hier niet een heel leefpatroon voor om te gooien maar zijn kleine aanpassingen al voldoende. In het begin zul je enorm gemotiveerd zijn. Toch zien we vaak dat de motivatie na enige dagen toch wat minder wordt. Hoe kun je jezelf nou blijven stimuleren om betere keuzes te maken? We hebben 3 handige tips voor je op een rijtje gezet!

Mentale gezondheid

Naast de lichamelijke gezondheid is ook mentale gezondheid van groot belang. Toch hebben we vaak de neiging om onze mentale gezondheid achter te stellen. We kunnen onszelf namelijk erg goed manipuleren. Als je merkt dat je al een tijdje niet zo goed in je vel zit is het dan ook van belang om hier zo snel mogelijk wat mee te doen. Zodra je met jezelf aan de slag gaat kun je veel sneller vooruitgang boeken. Het is altijd goed om in jezelf en jouw mentale gezondheid te investeren. Ook wanneer je eigenlijk nergens last van hebt kan het goed zijn om af en toe met iemand te gaan praten. Het onderhouden van de mentale gezondheid is helaas ook voor veel mensen nog geen prioriteit. Er is niets mis met het bezoeken van een therapeut of een lifecoach.

Creëer routines

Wanneer je routines creëert zul je al snel merken dat je daarmee ook rust creëert in je hoofd. Het gaat hierbij om de kleine dingen. Maak je bed op en zet het raam op een kier nadat je op bent gestaan. Zet het bestek en de borden meteen in de vaatwasser nadat je hebt gegeten. Gooi de vieze was meteen in de wasmand zodat je het later niet meer bij elkaar hoeft te zoeken. Dit soort kleine routines kunnen een grote invloed hebben op jouw gesteldheid door de dag heen. In het begin zul je jezelf er misschien op betrappen dat je het al snel vergeet. Maar wanneer je er aan gewend bent zul je echt meer rust ervaren. 

Beloon jezelf

Wanneer je er hard voor werkt om gezondere keuzes te maken is het van belang dat je jezelf ook beloont voor het harde werk. Het is zeker niet makkelijk om al die verleidingen in het dagelijks leven te weerstaan. Of je nou een doel hebt opgesteld om gezonder te gaan eten of juist meer te sporten. Als je op je voeding let kun je jezelf bijvoorbeeld belonen door een keer in de maand eens lekker uit eten te gaan. Omdat het zo sporadisch voorkomt dat je uiteten gaat zul je er ook echt naartoe verlangen en er extra van genieten. Anderzijds kun je er ook voor kiezen om jezelf iets cadeau te doen wat je al heel lang wilt hebben. Dit kun je het beste doen na het behalen van een specifiek doel. Denk bijvoorbeeld aan een leuke bestek set, een blender of een nieuwe legging. Het cadeau zal in dit geval bijdragen aan de motivatie om goede keuzes te blijven maken.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!