Hoe kan je rugklachten verminderen?

Voldoende bewegingRugklachten zijn erg vervelend. Naast pijn aan je rug kan het ook leiden tot andere klachten, zoals nekpijn, spanningshoofdpijn, vermoeidheid en beperkingen om dingen te tillen. Daarom is het belangrijk om rugklachten serieus te nemen en stappen te ondernemen als je rugklachten hebt. Als je langer dan 12 weken last hebt van terugkerende klachten heb je last van chronische rugpijn.

De juiste behandeling

Welke behandeling voor de juiste behandeling is verschilt per persoon. Hiervoor is het belangrijk om de oorzaak te onderzoeken. Onderzoek eerst of er een medische oorzaak is. Dit kan een fysieke of psychologische oorzaak zijn. Rugklachten kunnen ook een fysieke oorzaak hebben, maar verergerd worden door psychologische factoren. Bijvoorbeeld stress kan je rugklachten verergeren. Ook is het van belang om precies te weten waar de klachten van de rug zich bevinden. Heb je meer last van lage of hoge rugpijn, heb je ook last van je nek en bij welke bewegingen en houdingen heb je meer last van je klachten? Er zijn verschillende manieren om rugklachten aan te pakken. Dit kan bijvoorbeeld massage, dry needling of oefeningen onder begeleiding van een paramedicus zijn.

Voldoende beweging

Door regelmatig te bewegen blijf je fit en sterk. Het liefst wissel je af qua soorten sporten, dus doe niet constant alleen aan cardio of kracht. Juist door dit af te wisselen blijf je wendbaar. Door regelmatig krachtoefeningen te doen behoud je jouw spiermassa of bouw je zelfs spiermassa op. Hierdoor kan je makkelijker dingen optillen wat de kans op rugklachten verminderd. Streef naar minimaal drie keer per week intensief sporten en elke dag minimaal 1000 stappen zetten. Je kunt je hoeveel stappen per dag vergroten door bijvoorbeeld in je pauzes en tijdens vergaderingen te wandelen. Loop ook een keer op kantoor naar een toilet die verderop is. 

Rekken en strekken

Je kunt rugklachten verminderen door ervoor te zorgen dat je flexibel blijft. Dit doe je door je vaak genoeg te rekken en strekken. Varieer hierbij tussen dynamische en statische oefeningen. Dynamische oefeningen zijn rek- en strekoefeningen waarbij je beweegt. Bij statische oefeningen blijf je in een bepaalde positie zitten of staan tijdens het rekken of strekken. Probeer dit elke dag te doen. Dan zal je resultaat zien. Ook het beoefenen van balans en coördinatie oefeningen kan helpen om flexibel te blijven.

Bij de meeste mensen helpt het om meerdere tips aan te pakken. Een fysiotherapeut of oefentherapeut kan je adviseren welke tips het beste voor jou zullen werken. 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!