Dit moet je weten over een corona zelftest 

Het coronavirus heeft onze levens helemaal overhoop gegooid. Toch lijkt er eindelijk licht aan het einde van de tunnel te komen. Dit komt natuurlijk vooral doordat steeds meer Nederlanders gevaccineerd worden. Daarnaast is er inmiddels nog een hulpmiddel bijgekomen in de strijd tegen COVID-19: de corona zelftest. De overheid heeft namelijk twee bedrijven toestemming gegeven om al bestaande sneltests nu ook als zelftests op de markt te brengen. Je kunt op het internet een coronatest kopen, maar ook bij een supermarkt, drogist of apotheek. Dit zorgt er dus voor dat je jezelf thuis op corona kunt testen. Het is een antigeen test die dus speciaal goedgekeurd is voor thuisgebruik. Deze zelftest gaat ongeveer 2,5 centimeter in je neus. Ook hoef je maar vijf rondjes te draaien in je neusgaten. Hieronder kun je meer te weten komen over de corona zelftest. 

Hoe werkt een zelftest precies? 

De zelftests die inmiddels verkrijgbaar zijn op de markt zijn dus de zogeheten antigeen tests. Net als bij de GGD moet er hiervoor een staafje in je neus, maar dit hoeft niet zo diep als bij een teststraat. Hierdoor is het voor de consument dus een stuk eenvoudiger om de corona zelftest uit te voeren. Nadat je het staafje in je neus hebt geplaatst moet je het vervolgens in een buisje met vloeistof stoppen. Daarna zullen een aantal druppeltjes van deze vloeistof op een zogenoemde testcassette gaan. Dit zal uitzoeken of je inderdaad COVID-19 hebt of dat dit niet het geval is, wat je natuurlijk hoopt. Meestal is de uitslag van de test al na vijf tien minuten af te lezen.

Hoe betrouwbaar zijn deze zelftests?

Helaas is de antigeen test niet zo gevoelig dan de PCR tests die gebruikt worden door de GGD, zo geeft het RIVM aan. “Met name als er weinig coronavirusdeeltjes aanwezig zijn, is de antigeentest meestal negatief. Vooral in het begin van de infectie zullen er nog weinig virusdeeltjes zijn. Vervolgens kan iemand bij een nieuwe test dus alsnog positief testen.” Dat klinkt dus niet heel betrouwbaar, maar toch is dit niet helemaal het geval. De antigeen test, oftewel de zelftest, weet namelijk alsnog de meeste besmettingen te vinden. De GGD in Tilburg gaf namelijk meer dan drieduizend mensen die kwamen voor een PCR test ook een zelftest mee. Bij 80 procent van deze participanten kwam de uitslag van de tests overeen, terwijl er ook nog eens amper vals positieve uitslagen waren.

Wat moet je doen als je positief test?

Is je uitslag van de zelftest positief? Je moet dan natuurlijk direct in isolatie gaan. Daarnaast moet je ook een afspraak maken voor een test bij een testlocatie van de GGD. Dit is nodig om de uitslag te bevestigen. De GGD zal je bovendien vragen om alvast de mensen met wie je de laatste dagen in contact bent gekomen te informeren over je positieve uitslag. Een tweede test is nodig omdat zelftests minder betrouwbaar zijn, maar ook omdat de GGD op deze manier zich blijft houden op het aantal besmettingen. Is de uitslag van de PCR test ook positief? De GGD zal dan een bron- en contactonderzoek starten. Als de tweede test negatief is dan mag je wel gewoon uit isolatie.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!