Is het toch corona?

Het blijven bijzondere tijden waarin we leven. Gaat het nu de goede kant op met corona? Of toch de verkeerde? De meeste geluiden die je om je heen hoort zijn optimistisch. De ziekenhuiszorg kan weer iedereen die het nodig heeft behandelen en eventueel opnemen. Maar het aantal besmettingen loopt ondertussen schrikbarend snel op en het lijkt bijna meer de vraag wanneer je corona krijgt dan of je corna krijgt. En van de mensen die het inderdaad oplopen hoor je toch ook wel vaak dat de bijbehorende klachten echt geen lolletje zijn.

Zaak dus om onszelf en elkaar goed te blijven beschermen tegen dit vervelende virus. Mondkapjes, afstand en handen wassen of ontsmetten zijn ondertussen al heel normaal geworden. We weten niet beter meer en het is maar de vraag of we deze nieuw aangeleerde gewoontes ooit weer los gaan laten. Maar als je meer zekerheid wilt over je eigen gezondheid op dit moment kun je jezelf beter af en toe testen. Al is het alleen maar uit voorzorg. Voel je je niet helemaal fit, ga je veel mensen ontmoeten of kwetsbare mensen bezoeken doe dan zeker een zelftest. Misschien zijn jouw klachten licht of zelfs (nog) niet aanwezig, maar dat zegt niet dat je niet besmet en besmettelijk bent. Zo’n corona zelftest kopen kan echt overal en ook online als je liever de deur niet meer uitgaat omdat je klachten hebt. Eigenlijk zou iedereen ze gewoon op voorraad moeten hebben voor het geval dat. Het is even een rotgevoel, zo’n wattenstaafje in je neus, maar als je daarmee kunt voorkomen dat je anderen echt ziek maakt is het offer niet zo groot.

Heb je serieuze klachten of is de zelftest positief dan kun je je gratis op corona laten testen bij de GGD. Maar heb je geen klachten of geen tijd om te wachten op een afspraak en de uitslag bij de GGD? Dan kun je beter een sneltest kopen. Dat biedt veel voordelen. Het gaat een stuk sneller en dus hoef je je leven minder lang onnodig te pauzeren. Je hebt sneller de zekerheid of je inderdaad besmet bent en dus in quarantaine moet of dat je geen corona hebt en dus met een verse testuitslag overal naar binnen kunt met de corona toegangspas.

De test is niet gratis, maar wel betrouwbaar en snel. Hoe lang je de uitslag als geldig mag beschouwen verschilt. Als je de test nodig hebt om naar het buitenland te reizen moet je wel even goed informeren hoe lang de uitslag geldig is in de landen waar je door of naartoe reist. De regels verschillen per land en soms zelfs per regio en ze veranderen ook nogal eens. En het is wel heel jammer om gedoe te krijgen als je eindelijk weer eens iets leuks in de planning hebt. Heel gewoon een etentje, een film, een wedstrijd of vrienden bezoeken. Het was nog nooit zo bijzonder als nu. En het is goed voor ons, maar blijf voorzichtig voor jezelf en anderen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!