Hoe junk food je hersenen beïnvloedt om dik te worden

Junk food zou je hersenen beïnvloeden, waardoor je bepaalde hormonen aanmaakt en daardoor wordt je dik. De Amerikaanse de endocrinoloog Robert H. Lustig M.D. stelt dat het wereldwijde industriële aanbod (en consumptie) van junk food de functie van 2 hormonen – insuline en leptine – vermindert. Hierdoor verandert een bepaalde biochemische aandrijving in onze hersenen om meer te eten dan we zouden hoevenDeze blog beschrijft de visie van Dr. Lustig over hoe junk food je hersenen beïnvloedt zodat je meer eet en waardoor je dik wordt. 

Hoe word je dik?

De gangbare stelling is dat we dik worden door teveel te eten. Maar wat zit hier achter? We worden dik door 2 hormonen; leptine en insuline, zo stelt Lustig. Leptine wordt afgescheiden door je vetcellen en insuline wordt afgescheiden door de alvleesklier.

Dik door junk food. Meer weten over gezond leven? Download het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Dik door leptine

Leptine is een ongelooflijk belangrijk hormoon in het lichaam. Het wordt afgescheiden door je vetcellen. Hoe groter je vetcellen zijn en hoe meer je er hebt, hoe meer leptine ze afscheiden.

Het werkt heel simpel:

Meer vet = meer leptine.

De vetcellen scheiden het hormoon leptine om je hersenen te vertellen dat je vol zit. Leptine vertelt je hersenen dat je genoeg gegeten hebt omdat je vetcellen vol zitten.

Je kunt dit zien als een soort cirkel of loop:

Je eet -> lichaamsvet wordt opgeslagen -> leptine niveau stijgt -> de hersenen merken de leptine op -> je stopt met eten.

Schematisch ziet het er zo uit:

Dik door junk food. Meer weten over gezond leven? Download het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Het probleem bij veel mensen die dik zijn, is dat deze feedback loop niet werkt.

Mensen die dik zijn hebben weliswaar een hoog niveau van leptine, maar de leptine bereikt de hersenen niet. Daarom weten de hersenen niet dat de vetcellen vol zitten en ze beter kunnen stoppen met eten. Dit komt door een ander hormoon; insuline.

Dik door insuline

Insuline is de sleutel van glucose naar je lichaamscellen. Zonder insuline zouden je lichaamscellen geen energie kunnen ontvangen. Insuline is dus een heel erg belangrijk hormoon.

Het hormoon insuline wordt door de alvleesklier uitgescheiden tijdens en na het eten van een maaltijd. Suikerrijke maaltijden en maaltijden die veel bewerkte koolhydraten bevatten (zoals junk food) zorgen voor een sterke stijging van het insuline hormoon. En dat is een groot probleem.

Al die suikers (glucose) passen lang niet allemaal in je lichaamscellen. Dus brengt het insuline hormoon de overschotten naar je vetcellen. Hierdoor word je dik.

Insuline stimuleert vetopslag en blokkeert het leptine signaal

Een van de functies van insuline is dus om energie (glucose) in je lichaamscellen te stoppen. En als deze vol zitten, dan zorgt insuline ervoor dat het overschot terecht komt in je vetcellen. Insuline stimuleert dus de vetopslag.

Een nadelig effect van insuline is echter dat het ook de leptine signalen naar je hersenen blokkeert. Dat is dus heel erg vervelend, want nu weten je hersenen niet dat je genoeg hebt gegeten. Het gevolg? Je blijft eten en de overschotten worden keurig in je vetreserves opgeborgen. Je wordt dik.

Hoe keer je dit tij?

Gelukkig zijn er manieren om het tij te keren. Junk food is een van de aanjagers van het proces tot dik worden. Door het eten van junk food (chips, diepvries pizza’s, frisdrank enzovoort) krijg je veel calorieën binnen en relatief weinig voedingswaarde en vezels.

Veel van die calorieën bestaan uit suikers, zetmeel en/of geraffineerde koolhydraten. Deze laten het insuline peil snel stijgen.

Helaas is junk food alom vertegenwoordigd in het voedingsaanbod. Je vindt het werkelijk overal. Het is dus niet altijd makkelijk om de juiste keuzes te maken. Lees daarom het uitgebreide e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

Meer weten?

Als je niet dik wilt worden, of als je wilt afvallen, dan doe je er goed aan om junk food te laten staan. Wil je meer weten over gezond eten en leven? Ben je het ook zo beu om steeds maar weer aan te komen? Het uitgebreide e-boek Gezond In 10 Stappen laat je zien dat het anders kan.

Veel mensen lezen ook het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk.

Even wat anders; vind jij van jezelf dat je behulpzaam bent? Laat ook weten wat je van deze website vindt. Dit doe je heel simpel door een leuke review te plaatsen. Het duurt maar 1 minuutje. Het staat je helemaal vrij om te doen.

De organisatie Feedback Company handelt de reviews af, je komt dus op een andere site terecht.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang jij ook al de gratis maandelijkse nieuwsbrief? Hieronder kan je je inschrijven.

[nieuwsbrief_blok]

Bron:
https://authoritynutrition.com/junk-food-brain-want-to-get-fat/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!