Hoe gezond is kokosvet?

KokosvetOver kokosvet wordt veel gesproken. Er bestaan voorstanders en tegenstanders van kokosvet. De voorstanders stellen dat kokosvet bijdraagt aan een gezonde levensstijl, je zou er zelfs mee kunnen afvallen. De tegenstanders stellen dat kokosvet bol staat van de verzadigde vetten en dat de gezondheidsclaims niet zijn bewezen. In dit artikel lees je over de gezonde eigenschappen van kokosvet, zoals naar voren is gekomen uit onderzoek. Ook zal ik ingaan op de reden waarom dit goedje zo omstreden is. 

Wat is kokosvet?

Kokosvet is het vet van de kokosnoot. Iedereen weet wel hoe een kokosnoot eruit ziet. Het witte spul, het vruchtvlees wordt vooral veel gebruikt in Indonesië. Zelf ben ik ermee in aanraking gekomen tijdens een reis door Sri Lanka. We gingen eten, bij mensen thuis en er werd ter plekke een kokosnoot gepeld. Het vruchtvlees werd gebruikt voor coconut sambal. “Very good for health, very healthy”, vertelde onze lokale gids. Hoewel onze gids niet veel meer over de gezonde eigenschappen kon vertellen, is er veel over te vinden op internet. Maar goed, dat komt straks. Eerst even de verzadigde vetten. Die hebben de naam ongezond te zijn. Nou is dat al een discussie op zich, dus doe je er goed aan om niet teveel van deze vetten binnen te krijgen.

Een voordeel van kokosvet is dat het van een plant komt en niet uit een dier. De verzadigde vetten bestaan uit vetten die je lichaam gemakkelijk af zou kunnen breken, zo stellen de voorstanders. Verzadigde vetten bestaan, moleculair gezien, uit lange ketens. Hierdoor heeft je lichaam er moeite mee om ze af te breken en je spijsverteringssysteem in te sturen. Doordat je lichaam niet weet wat het met bepaalde verzadigde vetten kan doen, worden deze vetten opgeslagen zodat overgewicht ontstaat. Dit kan zijn rond je buik, je heupen en je benen. Het vet van de kokos bestaat uit minder lange ketens, waardoor je lichaam ze redelijk gemakkelijk kan omzetten in energie.

Gezonde eigenschappen

Je lichaam is een voorstander van gezonde vetten. Hierbij kun je denken aan omega 3 vetten, die je veelal kunt vinden in vetten vis en lijnzaad. Je hersenen bestaan bijvoorbeeld voor zo’n 60% uit vet. Onderzoek laat zien dat wanneer je te weinig gezonde vetten eet, of juist teveel ongezonde vetten op je menu hebt staan, dat je cognitieve functies verminderen. Je denkvermogen en je hersenfuncties word dus beïnvloed door je consumptie. Dat is me nogal wat. Zo zou kokosvet de hersenfuncties van ouderen bevorderen en zelfs een rol spelen bij het voorkomen van Alzheimer!

Om nog even bij de gezonde eigenschappen te blijven; kokosvet zou ook gewichtsverlies stimuleren. Dit zou kunnen omdat het je stofwisseling verbetert en omdat het verzadigend is. Ook heeft het minder calorieën dan andere vetten en houdt het je bloedsuikerspiegel redelijk stabiel. Kokosvet verhoogt namelijk de insulinegevoeligheid van je lichaamscellen, waardoor je lichaam minder insuline aanmaakt en waardoor je minder snel een hongerig gevoel krijgt. Bloedsuikerpieken en insuline spelen een belangrijke rol in het ontstaan van overgewicht. Als je meer wilt weten over afvallen, dan kan het e-boek Afvallen Veranderen je enorm helpen. Lees je liever een boek, dan is Afvallen Veranderen ook als paperback verkrijgbaar.

Kokosvet zou dus de denkvermogens positief kunnen beïnvloeden en onderzoeken laten ook zien dat het helpt bij het voorkomen van allerlei degeneratieve en chronische aandoeningen. Hierbij kun je denken aan diabetes 2, artritis, hart- en vaatziekten en Alzheimer. De gezonde eigenschappen van kokosvet gaan zo ver dat het zelfs je immuunsysteem zou bevorderen en het brengt je cholesterolniveau in balans. Dat komt doordat het je gezonde HDL cholesterol stimuleert. Ook bevordert kokosvet de opname van de vitaminen A, D, E en K en de mineralen magnesium en calcium. Deze vitaminen en mineralen spelen een belangrijke rol in het goed functioneren van je lichaam.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!