Hoe de juiste voeding bijdraagt aan een energieker bestaan

Dat sport en beweging bijdragen aan een gezond én energiek bestaan, hoeft alvast niet te verwonderen. Maar wist je dat ook voeding een belangrijke pijler blijkt te zijn in de richting naar datzelfde energieke bestaan? Zo blijken heel wat voedingsmiddelen en bepaalde ingrediënten een negatieve invloed uit te oefenen op ons lichaam wat voornamelijk resulteert in sloomheid en onrust. Kortom, tijd om er met z’n allen wat aan te doen! Tijd om onze jongeren op andere gedachten te brengen en de samenleving nieuw leven in te blazen.

Op weg naar een energieker bestaan

Met de huidige pandemie is het belang van een goede weerstand en een gezond lichaam nog maar eens pijnlijk duidelijk geworden. Waar diverse andere culturele én sociale aangelegenheden geleidelijk aan hun deuren openden, bleven heel wat fitnesscentra – met de hoop der wanhoop – dicht. En dit in tijden dat gezondheid nog maar eens het allerbelangrijkste goed gebleken is.

Hoewel veel Nederlanders en Vlamingen aan het sporten gingen, had de pandemie bij een andere groep van de bevolking juist het omgekeerde effect, wat resulteerde in heel wat jammerlijke coronakilo’s. Kortom, het wordt dus tijd om er even met z’n allen onze schouders onder te zetten en het heft in eigen handen te nemen!

Het belang van sport en beweging

Hoewel steeds meer diëtisten, trainers, medici en psychologen ijveren voor het belang van sport, is het bij velen nog geen vast onderdeel van de dagelijkse routine. Sommigen opperen dat ze te lang moeten werken, vervolgens nog heel in het huishouden te verrichten hebben en het weekend bijgevolg beschouwen om uit te rusten. Kortom, elk excuus is goed genoeg om de dagelijkse sportsessie even op de lange baan te schuiven.
Echter, je hoeft helemaal niet op zoek te gaan naar een intensieve work-out zoals crossfit, voetbal of wielrennen om aan het gezondheidsideaal te voldoen. Diverse studies en wetenschappelijke onderzoeken hebben onderhand aangetoond dat ongeveer 30 minuutjes beweging per dag ruim voldoende is om aan de norm te voldoen. Neem bijvoorbeeld eens de fiets wanneer je naar kantoor of school rijdt, of laat de hond even een keertje extra uit. Daarnaast kan het eveneens helpen om te investeren in een stappenteller waardoor je je dagelijkse progressie in de gaten kunt houden en eventuele doelen kunt instellen en/ of bijschaven.

Waarom de juiste voeding?

Uiteraard is een gezonde portie beweging en/ of sport alleen niet voldoende. Het spreekt voor zich dat sport een belangrijk aandeel zal hebben in je gevoelssituatie, wat eigenlijk ook vrij logisch is aangezien er bepaalde hormonen vrijkomen die voor een gelukzalig gevoel zullen zorgen.

Echter, daarnaast blijkt ook voeding een belangrijk onderdeel te zijn in de richting naar een gezond én energieker bestaan. Uiteraard mag je altijd even zondigen en zijn zoete en/ of zoute snacks helemaal niet verboden. Meer nog; door jezelf dergelijke producten te verbieden en jezelf bepaalde – vaak onlogische – voorwaarden en restricties op te leggen, loopt het vroeg of laat de verkeerde kant uit.

Toch, wordt aangeraden om zoveel mogelijk naar gezonde voedselbestanddelen te grijpen. Zo tonen heel wat studies aan dat het ideale eetbord maar liefst voor ⅔ uit groenten bestaat, aangevuld met een geringe hoeveelheid aan koolhydraten en positieve vetten. Uiteraard dien je hierbij rekening te houden met je leeftijd, geslacht, lichaamsbouw en uiteindelijke doelen.

En durf je het wel eens moeilijk vinden om dagelijks zo gezond mogelijk te eten, dan kun je kiezen voor bepaalde “tricks” die het allemaal net iets makkelijker maken. Maak het bijvoorbeeld gezellig door één van je beste besteksets naar boven te halen. Schenk een glaasje water met limoen/ citroen uit in een origineel wijnglas. Kortom, mogelijkheden genoeg om het allemaal net iets gezelliger te maken.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!