Al sportend naar een gezond en langer leven

Dat sport een belangrijke factor is in de richting naar een gezond – én hopelijk langer – leven, hoeft alvast niet te verwonderen. Toch zijn er – ondanks heel wat wetenschappelijke bewijzen – nog steeds personen, waaronder ook dokters en diëtisten, die het belang ervan niet onder ogen willen zien. Dat is, jammer genoeg, met de huidige pandemie nog maar eens bewezen! Tijd om er met z’n allen even onze schouders onder te zetten en het belang van sport en beweging in de dagelijkse samenleving onder de aandacht te brengen!

Het belang van sport

Net zoals slapen, eten en drinken zou ook sport en beweging een vast plekje in onze dagelijkse routine moeten innemen. Toch opperen we met z’n allen nog veel te veel excuses die het tekort aan sport moeten kunnen rechtvaardigen. En dat moet toch maar eens gaan veranderen!

Bovendien hebben diverse studies en wetenschappelijke onderzoeken al meermaals aangetoond dat het helemaal niet nodig is om dagelijks heel intensief te sporten. Je hoeft dus niet dagelijks 150 km te fietsen of een intensieve crossfit sessie te voltooien. Een half uurtje beweging per dag is ruim voldoende om de stap naar een energieker bestaan te vrijwaren. Kortom, ga eens een keertje langer of meer wandelen met je hond(en) of probeer – indien het weer het toelaat – misschien even te voet of met de fiets naar de plaatselijke beenhouwer/ bakker te gaan. Mogelijkheden genoeg waardoor excuses vanaf nu verleden tijd worden!

Op weg naar een gezonde geest in een gezond lichaam!

Dat sport een belangrijk onderdeel vormt in de richting naar een gezonde geest in een gezond lichaam hoeft alvast niet langer voer voor discussie te zijn. Toch is het de dag van vandaag nog steeds een bijzonder heikel én pijnlijk punt. Hoewel sommigen het er helemaal over eens zijn, zijn er nog altijd velen die zich met behulp van excuses achter het belang ervan lijken te verschuilen. Probeer daarom even te voet naar de plaatselijke supermarkt te gaan of even met de fiets naar kantoor of school.

Toch is sport en beweging alleen niet voldoende, ook voeding draagt bij aan een energiek en gezond bestaan. Uiteraard hoef je snacks, frisdrank en/ of alcohol helemaal niet af te zweren aangezien dit op het einde van de rit alleen maar een negatief effect zal opleveren. Verstandiger is om te luisteren naar de behoeftes van je lichaam. Eet daarom voldoende fruit, groenten, vezels en gezonde vetten. En indien je eens zin krijgt in een heerlijk stukje chocolade of een handjevol chips, dan hoef je dat alvast niet langer af te slaan.

Hoe begin je eraan?

Zoals eerdere studies al meermaals hebben aangetoond, hoef je helemaal niet 7 keer per week 100 km te gaan fietsen of dagelijks naar de sportschool te gaan; even rustig naar de plaatselijke bakker wandelen of een extra rondje uit met de hond(en) is ruim voldoende om de stap in de goede richting te maken.

En heb je de smaak te pakken, dan kun je uiteraard investeren in diverse toestellen en benodigdheden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit diverse fietscomputers, stappentellers en dergelijke meer om je dagelijkse portie beweging te monitoren en eventuele doelen in te stellen en/ of bij te schaven.

Daarnaast zou je eveneens kunnen opteren voor een kwalitatieve set dumbbells, een stevige loopband of een hometrainer. Bovendien is dit een handige oplossing voor zij die vaak lange dagen werken en op die manier niet nog even snel naar de sportschool hoeven te rennen. Kortom, mogelijkheden zat en bijgevolg geen geldige excuses meer om het sporten uit je leven te bannen!

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!