Dit zijn de gezondheidsvoordelen van een jacuzzi 

Overweeg je al een tijdje om een hot tub aan te schaffen nadat je in het verleden een keer een huisje met jacuzzi hebt gehuurd? Het is dan zeker een aanrader om toch zo’n bubbelbad aan te schaffen. Dit komt doordat een jacuzzi veel gezondheidsvoordelen biedt waardoor het zeker een goed idee is om hierin te dobberen, niet alleen bij je gehuurde vakantiehuisje maar ook in je eigen woning. Door elke dag even in een jacuzzi te zitten, zul je de onderstaande gezondheidsvoordelen normaal gesproken ervaren. 

Minder stress

Ga je een Texel huisje huren? Je zult dit doen omdat je tijdens je vakantie heerlijk tot rust wilt komen en van je stress af wilt raken, wat zeker mogelijk is met behulp van een jacuzzi. Je hot tub kan je eigen toevluchtsoord worden, weg van de drukte van het dagelijks leven, als solobad of als een manier om wat quality time met familie en vrienden in je hectische schema te persen. Dit is dan dus het geval als je een jacuzzi hebt gekocht voor in je eigen huis of tuin. Hierdoor kun je dus echt zorgen voor een stressvermindering.

Verbeterde slaap

Uit onderzoeken blijkt dat veel Nederlanders lijden aan slapeloosheid. Nog meer inwoners van ons land vinden dat ze niet genoeg slaap krijgen. En hoewel een slechte nachtrust de volgende dag kan verpesten, kan chronisch slaapgebrek veroorzaakt door slaapstoornissen zoals slapeloosheid een ernstige impact hebben op je stressniveaus, mentale gezondheid en zelfs je immuunsysteem. Gelukkig kan een dagelijkse duik in een jacuzzi je helpen om elke nacht goed in slaap te vallen en al deze gezondheidsproblemen te voorkomen. Een studie onder slapelozen onthulde dat weken in warm water voor het slapengaan leidt tot diepere, meer rustgevende en meer continue slaap.

Pijnverlichting

Naast dat veel Nederlanders niet genoeg slapen, zijn er ook nog veel Nederlanders die lijden aan chronische pijn. Gelukkig kunnen jacuzzi’s helpen de pijnen en kwalen van het dagelijks leven te verlichten. Het drijfvermogen van het water vermindert je lichaamsgewicht met ongeveer 90 procent, waardoor de druk op je gewrichten en spieren wordt verlicht. Vooral de wervelkolom, die het zwaarst te lijden heeft onder onze moderne levensstijl, heeft hier profijt van. Dit is van belang aangezien we veel van onze uren al zittend doorbrengen. Hierdoor hebben veel van ons last van rugpijn, wat dus verlicht kan worden door de jacuzzi.

Gewichtsverlies

Wist je dat je een uur lang in een bubbelbad onderdompelt en ongeveer hetzelfde aantal calorieën verbrandt als een wandeling van 30 minuten? Volgens een onderzoek uit 2016 is dit echt het geval! Hoewel een duik in je jacuzzi regelmatige lichaamsbeweging niet mag vervangen, is het verbranden van een paar extra calorieën terwijl je achterover leunt en tot rust komt zeker in je hot tub een mooi voordeel van het gebruik van een bubbelbad, vooral als je het moeilijk vindt om elke dag te sporten. Desondanks moet je dus alsnog wel zoveel mogelijk sporten in combinatie met het dobberen in je jacuzzi.

Spierontspanning

Slechts 20 minuten ondergedompeld in warm water van ongeveer 37 graden Celsius verwijdt je bloedvaten en verbetert de bloedsomloop, wat helpt om ontstekingsstoffen uit de gewrichten, spieren en pezen te verwijderen. De combinatie van deze warmte met pulserende bubbelbadjets is het perfecte recept om je spieren te ontspannen en de aanmaak van endorfine te stimuleren, wat de natuurlijke pijnstiller van het lichaam is. Dit alles draagt ​​bij aan het feit dat hydrotherapie het herstel na inspanning verhoogt en vermoeidheid vermindert, zoals studies hebben aangetoond. Hierdoor kan een jacuzzi dus helpen bij het ontspannen en herstellen van je spieren na een inspanning.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!