Goed eten voor je taille en portemonnee

Een gezond dieet is niet alleen een kwestie van weten wat je moet eten. Hoewel dat een belangrijke factor is. Het gaat er ook om dat je weet hoe je deze voedingsmiddelen moet kopen en bereiden, en last but not least, dat je je deze gezondere voedingsmiddelen kunt veroorloven. Eén van de grootste belemmeringen voor gezond eten is de overtuiging dat het duur is. Een leefstijlprogramma kan je ook helpen bij het kiezen van gezonde voedingsmiddelen en tegen de juiste prijs.

Interessant genoeg bleek uit de resultaten dat veel gezondere voeding gemiddeld slechts 1,50 euro per dag meer kost, een kleine prijs in vergelijking met zowel de gezondheidsvoordelen als de besparingen op de gezondheidskosten. Dit is echter een gemiddeld prijsverschil. Ongezonde diëten kunnen nog steeds duur zijn, en je kunt gezondere diëten samenstellen die heel betaalbaar zijn. Hier zijn een paar manieren om dat te doen.

Goed eten voor je taille en portemonnee

1. Koken bespaart centen

De eerste regel om te besparen is om je eigen eten te bereiden voor alle maaltijden – in plaats van te eten in restaurants (inclusief fastfoodrestaurants). Zelfbereide maaltijden zijn bijna altijd veel goedkoper, en voor extra gemak kun je proberen grotere hoeveelheden te koken zodat je later in de week maaltijden kunt maken van restjes.

Een andere manier om je budget op te rekken? Kijk naar voedselcoöperaties in je omgeving; lid worden kan je helpen gezonder voedsel te krijgen tegen een lagere prijs. Of het besparen en de goedkoopste zorgverzekering af te sluiten.

2. Minimaliseer vlees

Plantaardige diëten worden niet alleen beschouwd als optimaal voor de gezondheid, ze hebben ook de neiging om betaalbaarder te zijn. Dierlijke eiwitten kosten meestal meer, dus in plaats van een maaltijd rond vlees te bouwen, wissel het af: Kies een plant als hoofdmaaltijd en verwerk vlees spaarzaam. Je ervaart beide nog steeds, maar in een verhouding die gezonder is voor jou en je budget.

Een bijkomend voordeel? Plantaardige producten zoals noten en volle granen zijn langer houdbaar dan vlees, dat sneller bederft.

3. Besteed meer aandacht, betaal minder geld

Als je mindful eet, merken veel mensen dat ze tevreden zijn met minder eten. Minder eten kan zich dan weer vertalen in minder kopen. Dus terwijl mindfulness uitstekend is voor de gezondheid, heeft het ook een extra budgettair voordeel.

In een meta-analyse (2) van 24 studies naar het effect van geheugen en bewustzijn bij het eten, bleek dat aandachtig eten de voedselinname waarschijnlijk beïnvloedt.

Eten wanneer je wordt afgeleid leidde tot een matige toename van de onmiddellijke inname, maar verhoogde de latere inname nog meer. Hoe meer je oplet, hoe minder je eet, zowel op dat moment als later. Oefen mindful te eten, en kijk of het minimaliseren van afleiding je geld bespaart.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!