Gezond leven door een juiste zithouding

Wist je dat je door het aannemen van een juiste zithouding veel gezonder kan leven? Het zorgt bijvoorbeeld voor minder spierpijn en ook heb je minder last van je gewrichten. Maar hoe neem je een goede zithouding aan? In dit artikel staan de tips om je rug recht en je hoofd omhoog te houden. Op die manier zit jij bewust gezond. Ben jij klaar om bewuster te gaan zitten? Daar gaan we.

Onderbreek het zitten en sta op

Pas je stoel altijd aan je lichaam aan. Verander ook af en toe van zithouding. Let daar gewoon heel erg goed op. Onbewust blijf je langer op een bepaalde manier zitten. Dit is funest voor je lijf. Maak elke 20 tot 30 minuten even tijd om het zitten te onderbreken, recht te staan en te bewegen. Rek je tussendoor ook even uit.  Dit is ook goed voor je geest om even te ontspannen. Zo zorg je goed voor jezelf en blijf je jezelf fijn voelen. Even opstaan is ook goed. Sta op stoelen zijn hiervoor zeer geschikt. Ga ook na een tijdje gewoon even een stuk lopen. Wandelen is goed voor de geest en je lijf. Je bloeddruk gaat er door omlaag. Na een ommetje gemaakt te hebben, voel jij je veel fitter. Daarnaast is het ook handig om dit tijdens het werken of thuiswerken te doen. Na een wandeling ben je namelijk een stuk productiever. En dat wil je natuurlijk als je een drukke werkdag hebt en een volle agenda hebt.

Houd de voeten op de grond

Voor een goede zithouding staan de voeten volledig op de grond en zijn knieën lager dan de heupen. Laat wat ruimte tussen het zitgedeelte van de stoel en knie. Als een vuist tussen de stoel en knieholte past, heb je genoeg ruimte te pakken. Dat is nog eens een handige truc toch? De lage rugsteun van je stoel moet net boven de broeksriem uit komen. Steun met de schouders tegen de rugleuning. Vermijd voorover buigen en leun lichtjes achterover. Het zijn dus wel een aantal dingen waar je op moet letten, maar zodra je het een paar keer hebt gedaan valt het niet meer op. Je hebt het dan onder de knie en dat is natuurlijk erg fijn.

Wil je gaan voor extra comfort? Kies dan voor relaxfauteuils of relaxstoelen. Deze stoelen kan je vaak uitproberen in een meubelzaak en/of showroom. Ga voor een stoel die bij jou past en waar je lekker in zit. Stoelen zijn in verschillende kleuren en maten te krijgen. Een stoel voor een hoek van de woonkamer of juist in het midden. Het maakt allemaal niet uit. Er zijn stoelen voor ieder interieur. Er zijn ook diverse kleuren beschikbaar: van bruin tot zwart. Kortom onderbreek het zitten af en toe, kies voor een goede stoel en zithouding. Op die manier zit jij veel bewuster en gezonder. Het zijn maar een paar aanpassingen die je hoeft te doen, maar waarbij je wel van de voordelen profiteert.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!