Eenvoudige tips om gezonder te leven 

Gezonder leven, dat willen we toch allemaal? De kans is zelfs groot dat ook jij dit jaar bent begonnen met enkele goede voornemens om meer aan de gezondheid te gaan werken. Wees eens eerlijk, hoeveel van deze goede voornemens hou je nu nog steeds vol? De realiteit is dat de meeste goede voornemens na circa 3 weken alweer stranden. Het is daarom belangrijk om een gezond leven niet als goed voornemen te zien. Het is geen doel die je kunt behalen. Het is de mindset die je moet veranderen. Niet alleen nu, maar voor altijd. Een geheel nieuwe levensstijl, dat moet je doel zijn. En dat is écht eenvoudiger dan het klinkt. 

Een gezond leven is voor iedereen weggelegd. Met de volgende eenvoudige tips werk je hier langzaam naar toe en zal je binnen enkele weken tot maanden al verschil merken. 

Meer bewegen 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid beweging van dertig minuten per dag lijkt misschien niet zo veel. Dat is het ook niet. Toch wordt deze lang niet altijd gehaald. Experts geloven zelfs dat ongeveer de helft van de Nederlanders niet dagelijks aan deze hoeveelheid beweging komt. Dat komt met name doordat we meer thuis zijn gaan werken en zittend werk doen, maar ook omdat we vaker de auto pakken. Met name in de herfst en winter wordt er te weinig bewogen. Dit is van invloed op de algehele gezondheid. Een menselijk lichaam is niet gemaakt om stil te zitten. Bovendien zorgt te weinig beweging ook voor een lusteloos gevoel. Hierdoor ga je nóg minder bewegen. Het is daarom goed om jezelf af en toe te ‘dwingen’ om van die bank af te komen en aan de slag te gaan. Na enkele weken zal je al verschil in je energieniveau merken. 

Eenvoudig meer bewegen? Dan is een fiets kopen een goede eerste stap. Pak in plaats van de auto eens wat vaker de fiets. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen, de kinderen uit school te halen of gewoon een plezierritje te maken. Een fiets is niet alleen heel praktisch, maar hiermee bouw je ook nog eens heel snel conditie op én verbrand je de nodige calorieën. 

80/20 eten 

80/20 eten? Wat is dat nou weer? Grote kans dat je je hierbij even niets bij voor kunt stellen. Hiermee wordt echter simpelweg bedoeld dat je 80 procent van de week gezond en verantwoord eet en 20 procent mag zondigen. Dat kan bijvoorbeeld een avondje lekker naar de snackbar gaan of iedere avond na het eten een lekker toetje. Je kan het precies zo verdelen als jij het wil. Het belangrijkste is dat je een gezonde levensstijl opbouwt. Dat kan niet als je nooit eens iets lekkers mag. Uiteindelijk bestaat er geen goed en slecht eten. Al het eten is er om te voeden. Wel zijn er bepaalde voedingsmiddelen die over meer voedingsstoffen beschikken dan andere. Dit zijn producten die je het vaakst wil eten. 

Maar dat betekent niet dat je nooit meer een zak chips open mag trekken. Dat zou je immers nooit volhouden. Door 80 procent gezond te eten en 20 procent iets minder gezondere keuzes te maken, geniet je van precies de juiste balans om een gezond gewicht te behouden en lekkerder in je vel te zitten.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!