Dit zijn de voordelen van een overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisico

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Sommige mensen denken dat zij niet onder zo’n verzekering uit kunnen, terwijl anderen juist denken dat hij niet verplicht is. Maar is een overlijdensrisicoverzekering verplicht? Wettelijk gezien niet, maar je ontkomt er vaak niet aan. Veel banken verwachten namelijk dat je deze verzekering afsluit bij een hypotheek. Omdat je premie betaalt, staat niet iedereen te springen om een ORV af te sluiten. Toch moet je weten dat deze verzekering ook behoorlijk voordelen met zich meebrengt. In deze tekst zetten we de grootste voordelen van een overlijdensrisicoverzekering op een rijtje.

1. Verhuizen is niet nodig
Laten we direct maar met het grootste voordeel beginnen. Jouw nabestaanden ontvangen namelijk een eenmalige uitkering als je tijdens de looptijd van een overlijdensrisicoverzekering overlijdt. Wat het voordeel hiervan is? Dat er een groot geldbedrag beschikbaar is om bijvoorbeeld de hypotheek van te betalen. Hierdoor is het niet nodig om een koophuis te verkopen als één van de twee kostwinners onverwacht overlijdt.

Sommige mensen denken dat een overlijdensrisicoverzekering alleen interessant is als je in een koophuis woont. Huur je? Overweeg dan ook een ORV af te sluiten. Dit doe je om dezelfde reden als hierboven. Jouw nabestaanden ontvangen namelijk een geldbedrag als je sterft, waardoor zij de huur kunnen betalen. Hierdoor hebben zij voldoende tijd om te rouwen in plaats van dat ze halsoverkop op zoek moeten naar nieuwe woonruimte.

2. Je kunt er kosten voor de kinderen mee dekken
Vaak wordt gedacht dat een overlijdensrisicoverzekering alleen bedoeld is om de hypotheeklasten of de huur mee te betalen. Hier wordt de uitkering inderdaad veel voor gebruikt, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Je kunt het geld ook inzetten om kosten voor de kinderen mee te dekken. Zo betalen veel mensen er bijvoorbeeld de kinderopvang mee. Als enige overgebleven kostwinner heb je meer tijd om te werken wanneer je jouw kinderen naar de opvang brengt. Gevolg hiervan is dat er meer geld in het laatje komt. Er zijn ook mensen die het geld van een ORV gebruiken om de studie van de kinderen mee te financieren.

3. Je betaalt geen inkomstenbelasting over een ORV
Als je overlijdt en een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten, krijgen nabestaanden in één keer een flink geldbedrag uitgekeerd. Omdat het om een groot bedrag gaat, denk je mogelijk dat hier belasting over betaald moet worden, maar dit is niet het geval. Dit is wat ons betreft een groot voordeel van een ORV. De uitkering kan overigens wel gevolgen hebben voor eventuele toeslagen en subsidies die jouw nabestaanden krijgen.

4. Je creëert extra financiële zekerheid voor jouw nabestaanden  
Een vierde en laatste voordeel van een overlijdensrisicoverzekering afsluiten is dat je hiermee extra financiële zekerheid creëert voor jouw nabestaanden. Door de uitkering krijgen zij namelijk de mogelijkheid om hun leven financieel weer op de rit te krijgen. Zo kan jouw partner bijvoorbeeld een periode onbetaald verlof nemen om het verlies te verwerken. Een overlijdensrisicoverzekering sluit je overigens niet alleen af als je een partner hebt. Deze verzekering kan namelijk ook financiële steun bieden aan andere familieleden die achterblijven.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!