3 redenen waarom een hoorapparaat geen slecht idee is als je slecht hoort

Voor veel mensen is het aanschaffen van een hoorapparaat iets dat zij zo lang mogelijk uitstellen. Vaak moet er een bepaalde barrière worden genomen om eindelijk toe te geven dat een hoorapparaat wel eens een goede oplossing kan zijn. Waarom eigenlijk? Een gehoorprobleem kan je ontzettend beperken. Waarom zou je hier onnodig lang mee blijven doorlopen?

In deze blog lees je over 3 redenen waarom hoorapparaten geen slecht idee zijn als je slecht hoort. Daarbij gaan we een stapje verder dan de open deuren als “omdat je er beter van gaat horen”. Dat weet iedereen. Met de onderstaande drie redenen heb je wellicht nog geen rekening gehouden. Misschien helpen deze je over een drempel heen.

1. Je zult je energieker voelen

De redenen waarom een hoorapparaat geen slecht idee is als je slecht hoort, kunnen best verrassend zijn. Neem nu deze eerste reden. Weinig mensen weten dat het dragen van een hoorapparaat als je slecht hoort een positieve uitwerking heeft op veel meer dan je gehoor alleen.

De kans is zeer groot dat jij je energieker voelt wanneer je een hoorapparaat draagt. Hoe kan dat? De reden is vrij eenvoudig. Wanneer je niet goed hoort, betekent dit dat je lichaam ongemerkt hard aan het werk is. Je lichaam zal namelijk altijd proberen om geluiden zo goed mogelijk op te vangen en te verwerken. Vergelijk het met het dragen van een bril: mensen met verminderd zicht voelen zich vaak vermoeid omdat hun ogen en hersenen continu bezig zijn om beelden scherp te krijgen. Zo werkt het ook met je gehoor: zonder dat je het door hebt, werkt je brein extra hard om geluiden toch zo goed mogelijk te verwerken. Draag je een hoorapparaat, dan is dit niet meer nodig.

2. Je ziet er bijna niets meer van

Waar brillen ware fashion items geworden zijn, is daar bij hoorapparaten geen sprake van. Dat zal ook niet zo snel gebeuren. Er is de afgelopen jaren echter wel een andere interessante ontwikkeling geweest. Waren alle hoorapparaten vroeger nog behoorlijk groot, en zag je deze altijd duidelijk in en achter het oor zitten, tegenwoordig zijn de betere apparaten echt ontzettend klein. Je ziet ze nauwelijks meer. Veel apparaatjes zijn alleen zichtbaar wanneer mensen heel dichtbij staan en goed kijken. Sterker nog: er zijn zelfs hoorapparaten leverbaar die onzichtbaar zijn. Wanneer je last hebt van een licht of gemiddeld verminderd gehoor, is de kans groot dat je uitstekend geholpen bent met zo’n (bijna) onzichtbaar apparaatje. Wist je overigens dat er zelfs oplaadbare hoorapparaten zijn?

3. De kosten vallen vaak echt wel mee

Vooruitgang merk je op alle vlakken. Ook op het gebied van kosten. Een hoorapparaat hoef echt geen vermogen meer te kosten. De laatste jaren is niet alleen de techniek vooruit gegaan; de kosten zijn eveneens gedaald. Daar komt bij dat steeds meer verzekeraars een goede vergoeding bieden en winkels hier vaak nog iets bovenop doen. Maak gewoon eens een afspraak en laat je informeren. Vaak is een hoorapparaat een stuk bereikbaarder dan je denkt.

Twijfel je of jij een hoorapparaat nodig hebt? Doe dan zeker eens een gehoortest.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!