Een ideaal gewicht bereik je zo

Ideaal gewichtHoeveel kilo ben jij van een ideaal gewicht verwijderd? Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking is ver van een ideaal gewicht af. Deze helft kampt met overgewicht en ruim 10% heeft zelfs obesitas. De kans dat jij daarbij zit is, in principe 50%. Maar aangezien je deze blog leest, lijkt het mij aannemelijk dat jij op je gezondheid en dus op je gewicht let. Toch zijn veel mensen, ongemerkt een beetje te zwaar. In deze blog krijg je tips over hoe je een ideaal gewicht bereikt.

Wat is een ideaal gewicht?

Een ideaal gewicht is een gewicht dat bij je lengte past. Het ideaal gewicht kun je vrij gemakkelijk bepalen door de BMI berekening te doen. Je kunt hiervoor op de link klikken en als je dat op de home pagina komt, dien je naar beneden te scrollen. Ik heb de BMI calculator een beetje onder aan de pagina gezet.

Nu kun je zeggen dat de BMI index niet ideaal is. Dat is hij ook niet, maar het is een van de weinige internationaal gehanteerde standaarden om het verband tussen lichaamslengte en gewicht vast te stellen. Wellicht dat zorgverzekeraars ook met de BMI gaan werken, wanneer premiedifferentiatie gaat plaats vinden. Maar goed, dat is nog een beetje toekomstmuziek.

Wat kun je doen?

Laten we eerst eens kijken wat je kunt doen om een ideaal gewicht te bereiken, of om een ideaal gewicht te behouden. De meeste mensen met overgewicht willen er wel vanaf, maar weten niet goed hoe ze dat kunnen doen. De meeste wetenschappers op dit gebied zijn het er wel over eens dat het behoud van een ideaal gewicht, de beste manier is om gezond te blijven. Ik heb 8 tips voor je uiteen gezet, die je kunnen helpen.

 1. Dieet is geen oplossing
  Om een ideaal gewicht te bereiken, kiezen veel mensen voor een tijdelijk dieet. Je doet er beter aan om een gedurende een langere periode, op je eten en je gewicht te letten. Meestal leidt een tijdelijk dieet tot het bekende jojo-effect.
 2. Minder koolhydraten
  Koolhydraten zijn op zich gezond, althans als je de complexe koolhydraten eet. Complexe koolhydraten verzadigen langer, waardoor je minder hoeft te eten. Maar goed, het kan geen kwaad om minder koolhydraten te eten. Veel mensen bewegen dagelijks te weinig, om het aantal koolhydraten dat ze eten, te verbranden. De overschotten die ontstaan worden opgeslagen als lichaamsvet. Als dit te vaak gebeurt, loop je grote risico’s op overgewicht. Je doet er goed aan om bij het avondeten, minder koolhydraten te nemen en meer groente en salade.
 3. Gezonde voeding
  Gezonde voeding draagt sterk bij om een ideaal gewicht te bereiken of te behouden. Er wordt wel eens gezegd dat sport en fitness voor 20% bijdraagt aan een gezond en slank lichaam en voeding voor 80%. Elk pondje gaat door het mondje.
 4. Meer bewegen
  Lichaamsbeweging is ideaal om calorieën te verbranden. De voordelen van lichaamsbeweging zijn legio. Een van de voordelen is dat je metabolisme versnelt, waardoor je ongemerkt extra calorieën verbrandt. En ook dat je, zeker door krachttraining, je spiermassa laat toenemen. Spieren verbranden nu eenmaal veel meer calorieën per dag, als lichaamsvet.
 5. Snoep verstandig
  Snoepen staat een ideaal gewicht natuurlijk een beetje in de weg. Met snoepen bedoel ik hier, het eten van koek, snoep en snacks als kroketten, kaassouffles en ook chips en borrelnoten en zelfs frisdrank. Maar goed, kun je dan helemaal niet meer snoepen? Jawel, je kunt gedroogde vijgen, dadels, abrikozen eten, cherrytomaatjes, stukjes wortel, komkommer, radijs, fruit, ongebrande en ongezouten noten, pitten en zaden.
 6. Drink water
  Water spoelt je lichaam door en het telt 0 calorieën. Ook houdt water je vochtbalans in orde. Mocht deze verstoord raken, dan zou je trek kunnen gaan ervaren naar iets zoets. De kans is dan groot dat je dan ook daadwerkelijk iets zoets gaat eten, terwijl een paar glazen water, dit gevoel had kunnen laten afnemen.
 7. Veel minder suiker
  Suiker is verwerkt in talloze bewerkte voedingsmiddelen. Ongemerkt consumeer je zo’n 30 kilo suiker per jaar. Dat is veel te veel. Suiker kan een ideaal gewicht behoorlijk in de weg staan. Vermijd dan ook zoveel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen.
 8. Schop onder je kont
  Een ideaal gewicht, of het behoud ervan, bereik je ook door jezelf een schop onder je kont te geven. Eigenlijk weet je wel hoe je op een gezond gewicht kunt komen. Maar het ontbreekt je aan een tool, of een hulpmiddel dat je af en toe net even dat zetje geeft. Ik heb voor je het 7 – Stappen model ontwikkeld, dat je enorm kan helpen bij het bereiken van je doelen. Je kunt het gratis downloaden en je kunt er direct mee beginnen.

Een ideaal gewicht bereik je niet door niets te doen. Je bereikt het door actie te ondernemen. Voor sommige mensen is het belangrijk dat ze afvallen en voor andere is het behoud van hun gewicht belangrijk. Ik hoop dat je met deze tips uit de voeten kunt en wens je veel succes met de uitvoering ervan.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!