Een goed leefklimaat voor een gezond leven

Een gezond leven heb je grotendeels zelf in de hand. Gezond eten en voldoende bewegen dragen eraan bij dat je hopelijk gezond oud wordt. Maar ook je omgeving doet er wel degelijk toe. Als je in een koud en vochtig huis woont is de kans dat je ziek wordt of chronische klachten ontwikkelt een stuk groter. En het kan je geestelijk welzijn schaden. Als je voortdurend in een ongezonde omgeving verkeert dan heeft dat onherroepelijk invloed op je geestelijke gezondheid. Het kan leiden tot depressie en zelfs tot een burn-out.

Wat kun je zelf doen om je woongenot te verhogen?

Als je in een huurwoning woont dan ben je afhankelijk van de verhuurder als het gaat om groot onderhoud en verduurzaming. Je gaat niet zelf de spouwmuren laten isoleren of het dak. Maar er zijn wel kleine aanpassingen die je kunt doen. Zo kun je radiatorfolie achter je radiatoren plakken. Die zorgen ervoor dat de warmte niet snel via de muren naar buiten verdwijnt. Het logisch gevolg is dat je minder hard hoeft te stoken om het toch lekker warm te hebben tijdens koude winters.

Isoleren is besparen

Heb je een eigen woning dan is het zeker de moeite waard om isolatie te overwegen. Hiermee bespaar je niet alleen op de stookkosten maar krijgt het huis ook een hoger energielabel. Dit is gunstig bij verkoop of bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek. Je kunt het dak isoleren met behulp van isolatiemateriaal in combinatie met dampremmende folie. Op die manier profiteer je optimaal van de isolatie. Verder kun je de vloer laten isoleren en ook de spouwmuren. Met deze maatregelen is je huis in veel gevallen ook geschikt voor een warmtepomp of een hybride elektrische warmtepomp. Omdat stroom goedkoper is dan gas kun je op die manier extra geld besparen.

Zonnepanelen, iets voor jou?

Op bijna ieder dak kunnen zonnepanelen worden geïnstalleerd. Ook als je huis niet pal op het zuiden ligt kun je er vaak al genoeg stroom mee opwekken om in je eigen behoefte te voorzien. Er wordt bovendien gewerkt aan accu’s die overtollige stroom kunnen opslaan. Die kun je dan aanspreken in de winter als de zon minder fel schijnt en de dagen korter zijn. Zonnepanelen worden bovendien ook steeds efficiënter zodat ze nog meer energie kunnen opslaan. Een leverancier kan binnen een paar minuten uitrekenen hoeveel stroom je kunt opwekken met zonnepanelen op het dak van je huis. Je kunt ze kopen, maar ook huren/leasen is mogelijk. Dan hoef je geen groot bedrag ineens te investeren.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!