Dit is hoe u de luchtkwaliteit binnenshuis kunt verbeteren en waarom het belangrijk is

Waarom is de luchtkwaliteit binnenshuis belangrijk?

De luchtkwaliteit binnenshuis is veel belangrijker dan u denkt – en er zijn nogal wat bronnen van mogelijke verontreinigende stoffen.

Volgens het Environmental Protection Agency (EPA) kunnen geperste houtproducten, pesticiden, tweedehands rook, kachels, verwarmingstoestellen, open haarden en vluchtige organische stoffen (VOC’s) allemaal een negatieve invloed hebben op de luchtkwaliteit binnenshuis. En dat is nog niet eens de volledige lijst.

Deze verontreinigende stoffen kunnen onze gezondheid schaden. Eén studie heeft zelfs een verband gevonden tussen luchtvervuiling en geestelijke gezondheid. Volgens The Guardian kan blootstelling aan luchtvervuiling over een lange periode depressie en angst veroorzaken – zelfs als het om een relatief laag vervuilingsniveau gaat.

Het is bekend dat luchtverontreiniging ademhalingsstoornissen kan veroorzaken, maar het verband met geestelijke gezondheidsproblemen is recenter, aldus The Guardian. Gelukkig hebben we enige controle over de luchtkwaliteit in onze huizen en kunnen we actie ondernemen om de schade te beperken.

Hier leest u hoe u de luchtkwaliteit in uw huis kunt verbeteren:

Aan de andere kant zijn er veel verschillende dingen die we kunnen doen om onze luchtkwaliteit te verbeteren. Zelfs als u zeker weet dat de lucht in uw huis zo schoon is als maar kan, kan het af en toe doen van deze eenvoudige dingen super nuttig zijn.

Laten we beginnen met een van de eenvoudigste manieren om de luchtkwaliteit te verbeteren: het openen van deuren en ramen. Volgens Harvard Health Publishing kan deze eenvoudige handeling helpen om frisse lucht in uw huis te brengen en mogelijke verontreinigingen eruit te halen. Ook al is het midden in de winter, lucht binnenlaten is essentieel.

Wanneer u denkt aan het schoonmaken van uw huis, is er een kans dat u er op een meer visuele manier aan denkt. Misschien denk je bijvoorbeeld aan hoe je rommel moet opruimen of je nachtkastje opruimen. We staan er niet altijd bij stil hoe groot de impact van een schoonmaakbeurt kan zijn.

Maar schoonmaken kan een geweldige manier zijn om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren. Eén of twee keer per week stofzuigen, regelmatig je beddengoed en gordijnen schoonmaken, en opruimen kan allemaal helpen bij het verminderen van verontreinigende stoffen in je huis, aldus Harvard Health Publishing. Misschien is dit de reden waarom een schone ruimte ons een beter gevoel geeft.

Deze methode om de luchtverontreiniging binnenshuis te verminderen is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar vermijd waar mogelijk gaskachels. Nu, als u al een gasfornuis in uw huis hebt, schrik niet. Er zijn nog genoeg maatregelen die u kunt nemen om de negatieve effecten te verminderen.

Een van de voor de hand liggende oplossingen is een nieuw fornuis. Als u de middelen hebt, is een elektrisch fornuis een goede keuze – maar zorg ervoor dat u uw oude fornuis op de juiste manier weggooit. Een nieuw fornuis is natuurlijk duur en niet voor iedereen haalbaar. Als u niet kunt overstappen, kunnen een lagere temperatuur en goede ventilatietechnieken een groot verschil maken. Investeren in een luchtreiniger is een andere goede manier om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren. Dit kan mogelijke verontreinigingen en irriterende stoffen helpen verminderen, volgens Harvard Health Publishing. Als u bezorgd bent over schimmel, kan het gebruik van een mobiele airco 9000 btu of een ontvochtiger in vochtige ruimtes ook nuttig zijn.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!