Dit is hoe je bespaart op je zorgverzekering

In Nederland zijn een aantal verzekeringen verplicht. Als je bijvoorbeeld met je auto op de openbare weg wilt kunnen rijden, dan zul je een autoverzekering af moeten sluiten. Een andere verplicht verzekering, is de zorgverzekering. De maandelijkse premies hiervan zijn kosten die je nu eenmaal moet betalen. De hoogte van die maandelijkse premies kun je wel beïnvloeden. Er zijn namelijk een aantal manieren om te besparen op je zorgverzekering. Benieuwd naar hoe je dit doet? In dit artikel leggen we het je snel en simpel uit!

Vergelijken en overstappen

Verzekeraars zijn in principe vrij om hun eigen premies te bepalen. Aangezien er veel verschillende verzekeraars bestaan, worden er dus ook veel verschillende premies gerekend. Deze premies kunnen soms best ver uit elkaar liggen. Het is daarom vaak de moeite waard om de verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Voor het vergelijken zijn online veel websites beschikbaar. Daarop kun je na een paar klikken de verschillende premies met elkaar vergelijken. Kom je erachter dat je ergens anders goedkoper uit kan zijn voor je zorgverzekering? Dan is het aan het einde van het jaar misschien tijd voor zorgverzekering overstappen.

De juiste dekking kiezen

Zekerheid is fijn. Er zijn mensen die daarom bij het afsluiten van hun zorgverzekering kiezen voor bijna elke aanvullende verzekering die er maar bestaat. In werkelijkheid zullen er maar weinig aanvullende verzekeringen zijn die je echt nodig hebt. Natuurlijk verschilt dit per persoon, want niet iedere persoon heeft dezelfde zorg nodig. Het kan echter de moeite waard zijn om eens goed te kijken naar waar je nu voor verzekerd bent en wat je echt nodig hebt gehad het afgelopen jaar. Als je erachter komt dat je te goed verzekerd bent, dan kan het veel geld schelen om volgend jaar voor een minder uitgebreide dekking te kiezen.

Let hierbij echter wel goed op. Want hoewel het aantrekkelijk kan zijn om je zorgverzekering helemaal te strippen om zo tot een lage premie te komen, kun je jezelf hiermee wel in de vingers snijden. Krijg je namelijk te maken met flinke zorgkosten, dan is met een magere dekking de kans groot dat je zelf voor die kosten op moet draaien. Hoewel je maandelijks iets minder betaalt, ben je in zo’n geval uiteindelijk nog duur uit. Staar je dus niet blind op de maandelijkse premies, maar blijf je dekking goed in de gaten houden.

Eigen risico verhogen

Het is je vast opgevallen dat je met een hoog eigen risico maandelijks een stuk minder premie betaalt. Dit is echter een flinke gok om te nemen. Krijg je namelijk wel te maken met hoge zorgkosten, dan moet je zoveel extra betalen dat je maandelijkse besparing niet meer relevant is.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!