De gezondheidsvoordelen van een ergonomische bureaustoel

Als je in een branche werkt waar je voor je werk langdurig moet zitten, zijn ergonomisch ontworpen stoelen essentieel. De juiste soort stoel helpt tal van gevaarlijke gezondheidsrisico’s te voorkomen, zodat je je beste beentje voor kunt zetten in een gezond en productief leven. Wat gebeurt er als je de hele dag zit? Zonder een ergonomische stoel worden je heupbuigers korter en zal de houding waarin je zit schadelijke druk uitoefenen op je rug en heupen, wat leidt tot een slechte houding en een gespannen nek. Door een slechte houding worden de tussenwervelschijven in je ruggengraat samengedrukt, wat leidt tot voortijdige degeneratie en chronische pijn. Voorkom dit door een ergonomische bureaustoel te kopen, je geniet dan namelijk van de volgende voordelen.

Vermindert de nekbelasting

Wanneer je naar je toetsenbord of telefoonscherm kijkt, maakt je hoofd een verscheidenheid aan bewegingen die spanning veroorzaken in je nek en schouders. Na verloop van tijd leidt deze spierslijtage tot hoofdpijn, stijfheid en pijn. Helaas is er geen ontkomen aan deze herhaalde bewegingen; je nek moet constant bewegen terwijl je typt, en deze activiteiten zijn van het grootste belang bij het uitvoeren van je dagelijkse taken op het werk. Er is echter een oplossing voor de pijn. Door vandaag te investeren in een ergonomische bureaustoel, heb je morgen geen last meer van je nek.

Corrigeert je houding

Je houding is van invloed op meer dan alleen je uiterlijk – het kan ook de gezondheid van de organen en spieren van je lichaam beïnvloeden. Als je zithouding niet goed is, kan het zijn dat je lichaam niet goed functioneert. Je nieren, hart, longen, spijsvertering en zelfs je hersenen kunnen eronder lijden. Daarom is het zo belangrijk dat je stoel op de juiste, ergonomische manier wordt afgesteld om je houding optimaal en correct te houden. Een verbeterde houding door in een ergonomisch ontworpen stoel te zitten in plaats van in een typische bureaustoel, zal een veelomvattend positief effect hebben op alle andere delen van je lichaam en geest, dus daarom staat het als eerste op deze lijst en is het zo belangrijk om te onthouden.

Vermindert het risico op rugpijn

Elk jaar geeft 50% van alle werkende volwassenen aan symptomen van rugpijn te hebben. Een goed passende ergonomische stoel lost dit wijdverspreide probleem op, aangezien het verstelbare lendengedeelte de juiste steun biedt om je rug goed ondersteund en comfortabel te houden. Ongeacht je persoonlijke lengte of vorm, een ergonomische stoel kan perfect worden aangepast aan je specifieke afmetingen, zodat je rug ontspannen blijft terwijl je werkt zonder pijn.

Verbetert de bloedcirculatie

Niet alleen verhoogt een slechte houding het risico op rugpijn, het vermindert ook de bloedsomloop, wat resulteert in strakke pezen en ligamenten, stijve gewrichten en gezwollen voeten. Een slecht passende stoel belemmert direct de bloedcirculatie naar de rest van je lichaam. Daarom is het zo belangrijk om te investeren in een ergonomische stoel voor je eigen gezondheid en welzijn. Een juiste zithouding verbetert de bloedtoevoer naar je hersenen en andere vitale organen. Dit betekent niet alleen een beter geheugenbehoud, het betekent ook verbeterde cognitieve functies en een verhoogde stofwisseling. Ergonomie laat zien hoe sterk de verbinding tussen lichaam en geest werkelijk is. Kiezen om prioriteit te geven aan ergonomie in je meubels, betekent prioriteit geven aan je gezondheid en welzijn.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!