Muizenvallen om ongewenste beestjes te vangen

Hoe productief zijn muizen bij het voortplanten? “De vuistregel is dat voor elke muis die je in huis ziet, er nog tien andere zich schuilhouden”, zegt Dion Lerman, Environmental Health Programs Specialist bij het Pennsylvania Integrated Pest Management Program. Ze zwerven ook overal rond. Lerman noemt een onderzoek waarin de aanwezigheid van muizenallergenen werd vastgesteld in 83 procent van de Amerikaanse huizen. “Rijk, arm, stad, voorstad – het maakt niet uit,” zegt hij. “Bijna iedereen heeft muizen.”

Hoewel muizen het hele jaar door kunnen opduiken, hebben plaagdierprofessionals het over de “herfstinvasie”, wanneer knaagdieren warmte, voedsel en water uit huizen zoeken. Muizen dragen niet alleen allergenen en talrijke ziekten over, maar vormen ook een brandgevaar omdat ze graag op kabels kauwen. Deskundigen van het Good Housekeeping Institute adviseren om offensief te blijven en de beste manieren te leren om muizen te voorkomen. Maar vroeg of laat vinden deze vindingrijke knaagdieren toch een weg naar binnen. Dat is waar muizenvallen van pas komen.

Wat is het beste lokaas voor muizenvallen?

Als u de muizenval hebt gevonden die voor u het beste werkt, maximaliseert u de doeltreffendheid ervan door de val op de juiste manier van lokaas te voorzien en te plaatsen. Muizen hebben een scherpe reukzin, dus het kiezen van een lokaas met een krachtige geur is belangrijk als u muizen effectief wilt vangen. “Muizen houden niet van muf voedsel,” zegt Lerman. “Je ziet vaak kaas, maar dat droogt snel uit, dus dat is niet de beste keuze.” Pindakaas was vroeger gebruikelijk, maar professionals gebruiken het minder vanwege zorgen rond notenallergieën. Hier zijn enkele van de huidige favorieten:

  • Hot dog
  • Chocolade
  • Bacon
  • Vogelzaad
  • Noten

Wat is de snelste manier om van muizen af te komen?

Deskundigen bevelen een strategie aan die gebaseerd is op geïntegreerde bestrijding van ongedierte (IPM), wat inhoudt dat er niet één oplossing voor alle ongedierte bestaat. “Er moeten meerdere dingen worden gedaan om te voorkomen dat ongedierte het huis binnenkomt en om het huis een minder aantrekkelijke habitat te maken als ze toch binnenkomen,” merkt het Building Performance Institute op. Hier zijn de belangrijkste best practices.

✔️ Ontzeg muizen een voedselvoorraad met muizengif. Muizen zoeken een warme en comfortabele voedselbron (vooral bij koudere temperaturen). Zorg ervoor dat uw keuken schoon is (en dan bedoelen we ook echt schoon), en bewaar al het ongeopende voedsel (en voedsel voor huisdieren!) in luchtdichte plastic of metalen bakjes.

✔️ Verwijder onmiddellijk extra papierwaren. Muizen eten ook karton en papier, dus gooi alle voedselverpakkingen weg in een afgesloten vuilnisbak terwijl u uw keuken opruimt.

✔️ Sluit uw afval goed af. Zorg ervoor dat uw prullenbak volledig muisdicht is door een blik met een luchtdicht deksel en/of rubberen koorden te gebruiken om het blik vast te zetten.

✔️ Dicht alle mogelijke ingangen voor muizen af. Zoek naar gaten in uw fundering en dicht leidingen in de kelder of andere ingangen af met kit. “Een spleet van een kwart inch is alles wat een muis nodig heeft om uw huis binnen te komen, zegt Lerman. Vul alle grotere gaten met staalwol, waar muizen niet doorheen kunnen kauwen, en plaats schermen op ventilatieopeningen en schoorstenen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!