Ben je niet vooruit te branden?

Ben jij maar niet vooruit te branden om nieuwe dingen te ondernemen? Ben jij vooral blij dat je ‘s avonds na een hele dag werken je drukke agenda naast je neer kan leggen om op de bank te ploffen? Je bent echt niet de enige. Maar ja, je wilt graag aan meer dingen toekomen. Waarom lukt dat steeds niet? Hoe komt het toch dat heel veel (andere) mensen ook niet vooruit te branden zijn op momenten dat ze vrij zijn? Daarover gaat dit artikel. Het kan een beetje zweverig op je overkomen, maar de dingen die je gaat lezen zijn mega concreet. Als jij ook niet vooruit te branden bent en je wilt dit veranderen, dan zijn er heel veel mogelijkheden. Puntje is wel, dat als jij ook meer energie wilt en meer uit je dag wilt halen, er flink wat moet veranderen. Maar goed, lees eerst maar eens waarom je niet vooruit te branden bent, voordat we in oplossingen gaan denken. 

Ben je niet vooruit te branden? Dat kan anders! Lees het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf maar eens.

Je bent niet vooruit te branden. Geen energie…een bekend verhaal

Ik zal je het verhaal vertellen over Bert en Joke en waarom zij, vooral ‘s avonds niet meer vooruit te branden zijn.

Bert en Joke staan ‘s ochtends vroeg op. Zo rond 6:30 uur. Dit moet ook wel omdat zij een strak gepland ochtendprogramma hebben. Hun 2 kinderen Mees en Bo moeten immers aangekleed worden, ontbijten en naar school gebracht worden. Bert moet een stukje forenzen en Joke werkt in de buurt.

Als het gezin ‘s avonds heeft gegeten, de vaatwasser ingeruimd is en wanneer Mees en Bo hebben kunnen spelen en hun verhaal hebben gedaan, is het tijd voor een verhaaltje in bed. Bert zorgt ervoor dat Mees en Bo in hun pyjamaatjes zitten terwijl Joke een huishoudelijk karweitje doet.

Rond 20:00 uur liggen de kinderen op bed en hebben Bert en Joke een paar uur voor zichzelf. Nu kunnen ze lekker sporten, een boek lezen, werken aan hun eigen bedrijf (blijft toch een droom voor velen), tijd aan hun hobby besteden…. Maar er is 1 probleem, ze zijn niet vooruit te branden.

Bert en Joke hebben ‘s avonds eenvoudig weg geen puf meer om iets te ondernemen. TV kijken dan maar, of Netflixen.

Klinkt bekend?

Super zonde!!

Doorgaans liggen Bert en Joke rond 23:00 uur op bed. Het is dus super zonde dat ze 3 uur lang liggen uit te puffen op de bank. Wat kun je allemaal wel niet doen in al die uren?

Tijd is ons meest kostbare bezit

Veel mensen denken dat geld belangrijk is, maar tijd is vele malen belangrijker. Tijd die voorbij is, komt immers nooit meer terug. De dag van gister kun je immers niet nog een keertje overdoen.

Tijd is voor altijd op, geld kun je nog terug verdienen

Wanneer je geld verliest, of uitgeeft, dan kun je dit geld vast wel weer ergens mee terug verdienen. Ben je bijvoorbeeld het schip in gegaan door een fout afgelopen belegging, of heb je in het verleden schulden gemaakt die je nu moet aflossen, dan kun je aan geld komen door ervoor te werken.

Het geld komt dus terug, de tijd die je ervoor nodig hebt om het geld terug te halen, is echter voor altijd voorbij. De tijd die je had om gister met je kinderen te spelen, is voorbij. Als je dit dus niet gedaan hebt, dan komt die mogelijkheid nooit meer terug.

Tijd is dus je meest kostbare bezit en elke dag heb je de tijd om er iets goeds mee te doen.

Maar wat gebeurt er?

Je hebt geen energie, je bent niet vooruit te branden. Waarom niet?

Om deze 6 redenen ben je niet vooruit te branden

Hieronder lees 6 redenen waarom je niet vooruit te branden bent, op de momenten die de kwaliteit van je leven mega kunnen beïnvloeden. Niet schrikken, het kan best confronterend zijn.

1. Waar je niet vooruit te branden bent? Je leeft in het verleden

Dit doen heel veel mensen. Meestal niet bewust.

Weet jij hoeveel energie het kost om je verleden steeds maar met je mee te zeulen? Hier staat natuurlijk geen maat voor en iedereen ervaart dit anders. Het kost alleen wel heel veel energie om steeds maar je verleden met je mee te blijven zeulen.

Al die kostbare energie ben je dus kwijt en kun je niet meer besteden aan projecten die je leven leuker en beter maken.

Wil jij ook liever het gevoel dan vreugde, trots, uitbundigheid, overdaad, liefde, dankbaarheid, vrijheid, kracht, verlichting, verwondering en waardigheid ervaren?

Dat kan, maar het kost wel een beetje moeite. Je moet anders gaan denken. Meer in het “nu” zoals vaak gezegd wordt. Dit weet je natuurlijk al, maar hoe doe je dat?

Hoe dan?

Laat ik een voorbeeld schetsen. Een jaar of 10 geleden is Bert (je kent hem inmiddels) zijn baan kwijt geraakt als gevolg van de financiële malaise (weet je nog?). Hier kan ik zelf overigens over meepraten…

Bert had een super leuke baan. Verdiende lekker, werd gewaardeerd en werken was zijn hobby geworden. Hij zat destijds in een lekkere flow. Het ontslag viel hem daarom zwaar. Had hij daar nou zo hard voor geknokt, al die jaren?

Daarna heeft Bert een aantal keren zijn neus flink gestoten.

Hij was even werkloos, de baan die hij dacht te krijgen ging naar een ander. De baan die hij wel kreeg vond hij minder leuk. Daar kon hij niet echt aarden en zijn directeur vroeg hem op een dag; “Bert, kan ik je even spreken…..?” Toen Bert in het kantoor van de directeur kwam, deed deze de deur van zijn kamer dicht…

En daar ging Bert weer.

Deze pijn beïnvloedt het leven van Bert nu nog steeds. En juist deze pijn kost ongelofelijk veel energie. Hij is het vertrouwen in autoriteit een beetje kwijt geraakt. Ook heeft zijn zelfvertrouwen een behoorlijke knauw gekregen.

Vraag: Wat kan Bert nou veranderen aan de gebeurtenissen van 10 jaar geleden?

Niets toch?

Nog een vraag: Waarom laat Bert zijn ervaringen uit het verleden, zijn heden bepalen?

Hoe meer tijd Bert besteedt aan het balen over gebeurtenissen uit het verleden, hoe minder energie en tijd hij heeft om positieve dingen in het heden te doen en te bedenken. Al die energie en tijd krijgt hij nooit meer terug.

Wat’s gebeurd, is gebeurd

Of je nu in de liefde een keer (of meerdere keren) ongelukkig bent geweest, in je baan of misschien heb je wel ergens een trauma opgelopen. Vreselijk natuurlijk. Maar vergeet niet dat je daar vandaag de dag niets meer aan kunt veranderen. Het is gebeurd. Verleden tijd.

“Wat’s gebeurd is gebeurd”, zei niemand minder dan Nelson Mandela tegen zijn overwegend blanke medewerkers op de eerste dag als president van Zuid Afrika. Vergeet niet dat Mandela bijna 3 decennia lang opgesloten had gezeten, vanwege de Apartheid. Hij zei dus: “Wat’s gebeurd is gebeurd”.

Kun jij dit ook?

Niet makkelijk

Hiermee zeg ik niet dat dit makkelijk is.

Wat ik wel probeer te zeggen is dat je verleden een onderdeel is van hoe jij vandaag de dag denkt, hoe je handelt en hoe je je voelt. Bert vindt zijn werk nu niet meer zo leuk als 10 jaar geleden. Onbewust straalt Bert dit uit.

Door steeds maar aan het verlies van zijn leuke baan te denken, zet Bert iedere keer een bepaalde neurologische reactie in werking. Deze neurologische reactie kun je zien als een manier van denken. Door dit neurologische pad worden bepaalde neurotransmitters en hormonen geactiveerd. En dat is niet zo mooi.

Neurologische paden

De neurotransmitters die geactiveerd worden zijn stress hormonen zoals adrenaline en cortisol. Deze maken deel uit van ons overlevingsmechanisme. Maar als deze stress hormonen te vaak en voor een te lange tijd geactiveerd blijven, kunnen zij uiteindelijk leiden tot chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, allergieën, kanker, migraine, darmklachten, depressies en nog veel meer akelige dingen.

Het vervelende is ook dat door steeds aan die vervelende ervaring te denken, dit neurologische pad steeds dieper verankert raakt in de hersenen van Bert. De pijn van toen beleeft Bert keer op keer. Je hersenen hebben overigens niet door of denkt aan de vervelende gebeurtenis of dat je het daadwerkelijk (weer) meemaakt.

Wil je meer weten over hoe die neurotransmitters met je aan de haal gaan (en hoe je ze in je voordeel kan laten werken? Download dat het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Van stress naar geluk ebook

Van Stress naar Geluk

Gaan adrenaline, endorfine en cortisol ook met jou aan de haal? Heb je last van stress, depressiviteit, spanningen, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? Neem de controle weer terug.

In het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je deze (en andere) belangrijke neurotransmitters in je voordeel laat werken.

€ 15,99 € 7,99
Bestel nu

 

2. Je hebt geen doel of visie

De tweede reden dat je niet vooruit te branden bent is dat je totaal niet weet waar je over 10 jaar wilt staan. Wat je bereikt wilt hebben. Je stopt dus een hoop energie en tijd in projecten en gedachten, terwijl je geen idee hebt of ze je gaan helpen om de kwaliteit van je leven te verbeteren.

Wanneer een boot koersloos op een oceaan voert, komt de boot altijd wel ergens in een haven aan. Maar is dit ook de haven waar de kapitein heen wilde gaan?

Het kost ongelofelijk veel energie om de boot naar de haven te loodsen. Beetje zonde als de haven niet blijkt te bevallen. Dan moet de kapitein dus ergens anders heen gaan varen en maar zien of het hem daar wel bevalt. Dit kost wederom ongelofelijk veel energie.

Beter doen: bepaal je richting door een doel of visie te formuleren (voor jezelf).

Als je hebt geen richting – ofwel een doel – hebt, hoe weer je dan waaraan je moet werken? Wanneer je focus mist, is het lastig prioriteiten te stellen. Hoe weet je nou wat wel en wat niet belangrijk voor je is?

Als jij zelf niet bepaalt, dan bepaalt een ander voor jou

Een van de gevolgen hiervan is dat je dan maar alles zo goed mogelijk probeert te doen. Ofwel, je werkt aan heel veel dingen tegelijk. En je hebt eigenlijk geen idee wat nu echt belangrijk (voor jou) is.

De mate van belangrijkheid, ofwel de prioriteit die je geeft aan een bepaalde taak, hangt af van hoe belangrijk je opdrachtgever deze taak vindt.

Nog anders gezegd; je laat het toe dat een andere persoon druk op jou legt. En natuurlijk wil je deze persoon niet teleurstellen. Maar is dit nou werkelijk wat jij wilt?

Definieer altijd een doel

Het maakt niet uit wat je van plan bent te doen. Definieer altijd een doel of creëer altijd een visie voor jezelf. Of het nu je maatschappelijke carrière is, het starten van een eigen bedrijf, een sabbatical, een sportieve prestatie, kilo’s afvallen of de leukste papa of mama ter wereld zijn…. zet dit helder voor jezelf uiteen.

Over het belang van doelen stellen (en nog veel meer) heb ik een e-boek geschreven. Het heet, heel toepasselijk Wat Je Denkt Ben Jezelf.

Die titel heb ik een beetje van Boeddha; “Je wordt wat je denkt”. Dit is zo ongelofelijk waar!

3. Je eet slecht

Eten bepaalt voor zo’n 80% hoe je je voelt en hoeveel je weegt. Eet je troep, verwacht dan niet dat je je goed voelt. Zo simpel zit het eigenlijk.

Wat is het probleem dan? Gewoon meer groente en fruit eten dus.

Tsja, iedereen weer wel dat je rond 16:00 uur beter een appel kunt eten dan dat je naar de snoepautomaat gaat. Maar waarom ga je naar die automaat? Waarom kan je geen weerstand bieden tegen al dat “lekkers”?

De wereld van voeding zit heel erg dubieus in elkaar, vind ik. Er is namelijk veel meer (echt super veel) ongezond eten te koop, dan gezond eten.

Over gezond eten en leven (en gewicht!!) schrijf ik heel veel. Meer weten over gezond eten? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen maar eens.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

4. Je maakt je veel te druk

Maak jij je vaak druk om dingen die nog moeten komen?

Verreweg de meeste gedachten of zorgen vinden nooit plaats. Ze bestaan alleen maar in je hoofd. Een van de redenen dat je niet vooruit te branden bent is omdat je heel veel energie verliest met het bedenken van allerlei scenario’s die echter helemaal nooit zullen plaats vinden.

Een sollicitatiegesprek, een lastige vergadering, een meeting met je leidinggevende, een confrontatie met een familielid, of gewoon de beoordeling van je werk (door anderen) kunnen behoorlijke gedachtestromen bewerkstelligen.

Heb jij invloed op de situatie?

Vraag jezelf eens af of je zo’n situatie kunt beïnvloeden. Wat kun jij veranderen aan de huidige huizenprijzen, de status van onze economie, of het bedrijf waar jij werkt mogelijk overgenomen wordt?

Ik denk dat je daar niet veel aan kunt veranderen. Natuurlijk kun je je zorgen maken, natuurlijk kun je allerlei angstige scenario’s bedenken van wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Maar heeft dit zin?

Het enige wat jij wel kunt beïnvloeden is hoe jij erover denkt. Hoe jij denkt (of wat jij denkt) over de huizenprijzen, de economie, de mogelijke overname van het bedrijf waar je werkt of een maatschappelijke discussie (zoals de zwartepieten discussie) kun je beïnvloeden. Meer niet.

Hoe jij denkt bepaalt hoe jij je voelt

Denken gaat verder dan alleen maar een mening hebben. Denken en gedachten worden op een bepaalde manier manifest.

Jouw gedachtes bepalen jouw gevoel en ze hebben invloed op jouw emoties. Wanneer je negatief denkt, dan heeft dit allerlei fysieke en neurologische gevolgen. Ook als je positief denkt overigens.

Negatieve gedachten (je vindt de huizenprijzen te hoog en nu kun je geen huis kopen en daar baal je van) zorgen voor een aaneenschakeling van negatieve fysieke en neurologische effecten. Je lichaam maakt allerlei stofjes (neurotransmitters en hormonen) aan, die passen bij al deze negatieve gedachten.

Onthoud; je hersenen hebben totaal niet door of je daadwerkelijk in zo’n negatieve situatie zit, of dat je het bedenkt.

Meer weten over de stofjes die je lichaam aanmaakt bij stress en negatieve gedachten? Lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk en leer die stofjes zelf in de hand te hebben.

Van stress naar geluk ebook

Van Stress naar Geluk

Gaan adrenaline, endorfine en cortisol ook met jou aan de haal? Heb je last van stress, depressiviteit, spanningen, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? Neem de controle weer terug.

In het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je deze (en andere) belangrijke neurotransmitters in je voordeel laat werken.

€ 15,99 € 7,99
Bestel nu

 

5. Je slaapt slecht

Als je niet vooruit te branden bent, vraag jezelf dan eens af of je wel genoeg slaapt.

Onze dochter Bo, van ruim 2 jaar wordt ‘s nachts weleens wakker. Heeft ze een droompje gehad, of ze heeft dorst, of wat dan ook. Hierdoor slapen wij wel eens wat minder lang. Ik merk dit gelijk aan mijn energieniveau, de volgende dag.

Slapen is zó ongelofelijk belangrijk. Ga maar eens een paar nachten wat eerder naar bed. Je merkt direct verschil. Kost je geen geld en levert je heel veel (energie) op.

6. Ken jij jezelf eigenlijk wel?

Tsja… confronterend, niet? Veel mensen kennen zichzelf eigenlijk niet. Ze kennen zichzelf door middel van de reflecties van anderen. Ofwel, hoe anderen over je denken en praten, bepaalt hoe jij jezelf vindt en hoe je over jezelf denkt. Hoewel dit de omgekeerde wereld is, geldt dit voor heel veel mensen.

Je speelt dus eigenlijk een soort rol, zoals een acteur ook een rol speelt in een film. Je bent dus de acteur, die een rol speelt in de film van je eigen leven. Hoe raar klinkt dat? Weet je hoeveel energie dit kost?

Vind je het vreemd dat je niet vooruit te branden bent?

Mensen identificeren zich vaak met symbolen, objecten en andere mensen. Denk hierbij aan de auto, het type vrienden, de opleiding (hoe hoger hoe beter), het inkomen, het huis (een villa doet het net even beter dan een klein flatje), hun sport, hun plaats in de organisatie waar ze werken enzovoort.

De gedachte hierachter is dat hoe duurder de merken, hoe hoger de opleiding, hoe groter het huis en hoe meer salaris hoe beter men zich voelt. Hierdoor voelt men ook de waardering en het respect van anderen. “Kijk hem eens, in zijn splinter nieuwe wagen”, “Zij woont mooi” en “Zij hebben ook nog een huis in Spanje”.

Je kent het wel.

Wat nou eens als alles wordt afgenomen? De diploma’s, het inkomen, het huis, de auto(s), de baan… wat blijft er dan over? Wie is de persoon die overblijft? Al deze dingen zeggen iets over WAT iemand is. Niet over WIE iemand is.

Niet vooruit te branden

Het is natuurlijk heel erg moeilijk om je manier van denken om te zetten. Hier is tijd voor nodig en wellicht heb je ook wat extra hulp nodig. Lees het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf eens.

Ik kan je ook aanbevelen om biografieën te lezen van succesvolle mensen. Als je ze leest, dan merk je dat het succes nooit (maar dan ook nooit) van een leien dakje is gegaan.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe neurotransmitters je leven beïnvloeden? Leer ze kennen, zodat je ze in je voordeel kan gebruiken. Download het e-boek Van Stress Naar Geluk maar eens.

Van stress naar geluk ebook

Van Stress naar Geluk

Gaan adrenaline, endorfine en cortisol ook met jou aan de haal? Heb je last van stress, depressiviteit, spanningen, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? Neem de controle weer terug.

In het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je deze (en andere) belangrijke neurotransmitters in je voordeel laat werken.

€ 15,99 € 7,99
Bestel nu

 

Wil je juist meer genieten van het leven en wil je veel meer succes ervaren? Dat kan, het is niet moeilijk maar je moet er wel wat voor doen. Je leest het in het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.

Gezond eten is natuurlijk een voorwaarde om je goed te voelen om om energiek te zijn. Maar ja, wat is nou gezond? Ik heb het allemaal voor je uitgezocht. Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen maar even.

Ontvang jij de maandelijkse update vol gezonde en leuke info nog niet? Aanmelden doe je hieronder.

Bronnen:
1. If You Commit To Yourself, Tom Bilyeu
2. Motivational speeches

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!