6 tips om meer te ontspannen

Het geven van een presentatie, een lastige dag op het werk of een deadline: iedereen heeft weleens stress ervaren. Op korte termijn kan het zelfs goed zijn om wat stress te ervaren. Echter, als de stress langer aanhoudt is dat niet goed voor het lichaam. Het is daarom belangrijk om te leren hoe je kunt ontspannen. Hieronder staan zes tips die jou daarbij helpen.

  1. Beweeg voldoende

Sporten is goed voor jouw geest. Je kunt je focussen op jezelf en je hoeft even niet te denken aan de dagelijkse werkzaamheden. Met het sporten maak jij jouw lichaam rustig, vooral wanneer je regelmatig op een intensief niveau beweegt. Tijdens het sporten maak je namelijk een stofje aan genaamd endorfine. Dit stofje helpt jou om de stress te verminderen. Daarnaast is het goed om de sportschool eens in te ruilen voor het bos: wanneer je buiten bent neemt jouw lichaam vitamine D op. Die vitamine zorgt weer voor een betere doorbloeding en natuurlijk geeft de zon jou een oppepper.

  1. Zet een kopje thee

Heb je behoefte aan rust in jouw hoofd? Zet dan een kopje thee. Let tijdens het theezetten vooral op jouw ademhaling en zorg dat deze onder controle is. Denk even helemaal nergens aan en probeer te ontspannen wanneer je geniet van het kopje thee. Zet bijvoorbeeld een kop thee van kratom, een plant met een kalmerend effect. Je leest er alles over op profkratom.com/nl/. Zo lees je onder andere dat er drie verschillende soorten kratom zijn. Het blad met de rode nerf zal jou doen helpen ontspannen en kalmeren. Wel hangen deze effecten natuurlijk af van de dosering. Naast dat je van kratom thee kunt zetten, kun je ook op de bladeren kauwen. Op profkratom.com/nl/kopen kun je terecht voor kratom.

  1. Ga mediteren

Een andere manier om jouw stresslevel naar een lager niveau te brengen, is om te mediteren. Vaak denken mensen dat dit nogal zweverig is, maar het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat mediteren écht helpt tegen stress. Wanneer je eenmaal begint met mediteren zul je het zweverige vooroordeel snel terugnemen. Dit komt omdat jouw lichaam in een meditatiehouding het standje ‘ontspannen’ aanzet. Dit standje zal de stress tegengaan waardoor jouw geestelijke toestand weer in balans wordt gebracht. Bovendien daalt de hartslag en de bloeddruk en ook jouw ademhaling wordt trager. Hoe langer je het mediteren volhoudt, hoe beter en sneller het zijn vruchten zal afwerpen.

  1. Eet gezond

Uit onderzoek blijkt dat stress in een rap tempo vermindert kan worden wanneer je een gezond eetpatroon aanhoudt. Sla dus vooral dat zoveelste kopje koffie over, net als dat gebakje op kantoor. Vooral wanneer je gestrest bent is het verstandig om eens ‘nee’ te zeggen tegen zoetigheden. Wanneer je gestrest bent vraagt jouw lichaam namelijk om suikers. Suikers maken vervolgens het stofje serotonine aan. Dit wordt dan wel het gelukshormoon genoemd, maar je krijgt door dit hormoon wel een korter lontje. Je kunt minder verdragen, bent prikkelbaarder en de kans op depressieve gevoelens is groter. Probeer de zoete lekkernijen dus te weerstaan en kies in plaats daarvan voor biologische en onbewerkte producten zoals noten, fruit, groenten, vis en peulvruchten.

  1. Prikkel het creatieve brein

Creatief bezig zijn is goed voor jouw hersenen. Wanneer je veel stress ervaart reageren jouw hersenen hierop. Gelukkig kun je deze stress onderdrukken door de creativiteit in jou naar boven te halen. Ga dus eens schilderen, bespeel een instrument of richt jouw woonkamer opnieuw in. Hierdoor zal de stresscyclus doorbroken worden. Ook al denk je van jezelf dat je niet goed bent in creatieve dingen, dan is het alsnog aan te raden om eens een verfkwast en een blik verf te pakken. Een ander voordeel van creatief bezig zijn is dat we een betere concentratieboog opbouwen. Tijdens het schilderen focus je je bijvoorbeeld op de details waardoor je goed jouw gedachten erbij moet houden. Hiermee train jij jouw hersenen, wat weer goed van pas kan komen in de dagelijkse werkzaamheden.

  1. Heb het slaapritme onder controle

Het is makkelijker gezegd dan gedaan dat je je slaapritme onder controle moet zien te krijgen. Wanneer je stress ervaart is het natuurlijk niet vanzelfsprekend dat je goed kunt slapen. Stress zorgt er namelijk voor dat je telkens opgewekt bent. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw lichaam goed uitrust. Probeer daarom als eerste stap om suikers en cafeïne te vermijden voordat je naar bed gaat. Deze stofjes zorgen er namelijk voor dat je wakker zult blijven. Ook zal dit opnieuw zorgen voor stress. Als tweede stap moet je de hoeveelheid prikkels verminderen. En daarmee bedoelen we de telefoon, de televisie en de radio. Probeer daarom om na acht uur ’s avonds geen signalen meer binnen te krijgen. Als de eerste en tweede stap niet helpt, kun je overstappen naar oefeningen die jou helpen ontspannen. Deze oefeningen zorgen ervoor dat jouw lichaam een signaal krijgt dat het moet overgaan naar de ontspanningsmodus.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!