Zo belangrijk is goede mondzorg voor de algehele gezondheid

Mondzorg

Goede mondzorg is niet alleen belangrijk voor het gebit. Dat blijkt uit talloze onderzoeken. Mensen die hun gebit slecht verzorgen, lopen meer risico op ontstekingen in het lichaam en hart en vaatziekten. Daarnaast zijn er momenteel onderzoeken naar een mogelijke connectie tussen hersenaandoeningen en slechte mondverzorging. Hieruit blijkt maar weer hoe belangrijk het is dat mensen niet alleen zelf hun gebit goed verzorgen, maar ook regelmatig een bezoekje aan de mondhygiëniste en tandarts brengen. Hier gaat het echter regelmatig mis.

Dat is ook de ervaring van de tandarts in Best. Deze tandarts heeft zich gespecialiseerd in mensen die kampen met extreme angsten voor de tandarts. In deze praktijk komen ze veelal mensen tegen die jaren niet behandeld zijn. Zij zijn niet de enige. Een kwart van de Nederlanders is angstig voor de tandarts. Bijna de helft van onze bevolking geeft toe te weinig naar de tandarts te gaan. Kortom: er valt nog genoeg te behalen als het om mondzorg gaat.

Hoe zorg je voor een goede mondgezondheid?

Goede mondzorg is belangrijk om onnodige gezondheidsrisico’s te voorkomen. Daarnaast neemt het ook heel wat ongemakken weg. Pijn in de mond is enorm vervelend en kan plezier danig in de weg staan. Bovendien kan slechte mondverzorging ook leiden tot een minder mooi gebit. Dit kan het zelfvertrouwen nadelig beïnvloeden. Hoe minder jij durft te lachen, hoe meer dit zijn aanslag heeft op de mentale gezondheid.

Tijd om dit aan te pakken dus. Maar wat is belangrijk bij een goede mondgezondheid? We zetten drie tips op een rij:

  1.       Allereerst is het belangrijk om zelf je gebit dagelijks goed te reinigen. Op die manier verminder je tandplak en de kans op gaatjes en ontstoken tandvlees. Hierdoor blijven je tanden langer mooi en sterk. Poets minimaal tweemaal per dag de tanden en gebruik tevens flosdraad en tandenstokers om het gebied tussen de tanden ook goed te reinigen.
  2.       Naast goede mondhygiëne zijn ook regelmatige bezoekjes aan de tandarts van belang. Ga minimaal twee keer per jaar langs op controle. Bij deze controles wordt de kwaliteit van het tandvlees gecontroleerd en bekeken of er geen beginnende gaatjes aanwezig zijn. Indien er problemen zijn, zullen er afspraken gemaakt worden om deze zo spoedig mogelijk op te lossen. Wist je dat er zelfs praktijken zijn waarbij je de tandarts onder narcose kunt ervaren? Dit is vooral voor mensen die extreme angst ervaren en daardoor behandelingen onmogelijk zijn. Zo wordt het gebit volledig onder handen genomen, zonder dat je hier zelf iets van merkt.
  3.       Let voor een goede mondgezondheid ook op je eigen voedingspatroon. Probeer zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten en voorkom zuuraanvallen op het gebit zoveel mogelijk. Eet en drink op vaste tijden. Zo blijft het gebit zo schoon mogelijk en wordt het minder vaak aangevallen. Bovendien is het ook goed voor de verdere gezondheid. Gezond eten en volgens een relatief vast schema helpt om je suikerlevels stabiel te houden. Hierdoor zit je lekkerder in je vel. 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!